Εσπασε τα κοντέρ η Σοφοκλέους

Διάσπαση των 1.100 μονάδων με τζίρο €144 εκατ. Ιστορικό ρεκόρ συναλλαγών για Πειραιώς. Ποια χαρτιά του 25άρη έκλεισαν στο υψηλό ημέρας και ποια σε υψηλό τρέχοντος έτους. Πού βρίσκονται οι επόμενες αντιστάσεις.

Αρκετές φορές, στα τελευταία μετασυνεδριακά σχόλια είχε αναφερθεί από την στήλη ότι είναι καθ΄ οδόν αναβάθμιση της Χώρας από διεθνή οίκο αξιολόγησης, όμως, ομολογουμένως, το "timing" αιφνιδίασε και τους πλέον αισιόδοξους που περίμεναν μία τέτοια εξέλιξη μετά την ολοκλήρωση των Τραπεζικών ΑΜΚ.

Έτσι, σε "Β-" από "CCC" αναβάθμισε ο οίκος Fitch την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, ενώ το outlook της αξιολόγησης είναι σταθερό. Παράλληλα, βελτίωσε την αξιολόγηση που σχετίζεται με την πιθανότητα χρεοκοπίας (Issuer Default Rating) σε "Β" από "C" καθώς και το "ταβάνι" αξιολόγησης όλων των τίτλων που σχετίζονται με την Ελλάδα (country ceiling) σε "Β" από "Β-".

Άμεση ήταν η αντίδραση στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα το spread στο Ελληνικό 10ετές να υποχωρήσει μέχρι τις 660 μονάδες, για να ανακάμψει στην συνέχεια και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές βρίσκεται στις 722,3 μονάδες.

Η αναβάθμιση από την Fitch βρήκε το Χ.Α. να κινείται με "κεκτημένη ταχύτητα" και απλά αυτή η εξέλιξη ανέβασε στροφές στην τάση, αλλά το πλέον θετικό ήταν ότι διεύρυνε την γκάμα των ημερήσιων πρωταγωνιστών και εκτός Τραπεζικού κλάδου, δημιουργώντας κάποιες πρώτες προϋποθέσεις το Ελληνικό Χρηματιστήριο να ξεφύγει από την "μονόπαντη" Τραπεζική άνοδο.

Με δεδομένο ότι οι αναβαθμίσεις της Χώρας, πιθανότατα, δεν θα σταματήσουν εδώ, οι αισιόδοξοι έχουν κάθε λόγο να "βλέπουν" την Αγορά ακόμα ψηλότερα, ιδιαίτερα αν ο τζίρος διατηρηθεί επάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, η διάσπαση των 355 - 360 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοιξε τον δρόμο για σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Η Αγορά μπορεί να βρίσκεται σε υπεραγορασμένη ζώνη παρόλα αυτά οι μεγάλες και γρήγορες κινήσεις έρχονται σε υπεραγορασμένες και υπερπουλημένες περιοχές. Από την άλλη η αναβάθμιση από την Fitch επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι οι ξένοι "επιχορηγούν την Αγορά προς τα πάνω" (!)

Το μόνο σχετικά ανησυχητικό, είναι πως οι περισσότεροι παλαιοί κάτοχοι Τραπεζικών τίτλων που διατήρησαν αλλά έχουν "παραμελήσει" την θέση τους δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι χρήματα χρειάζονται για τις ΑΜΚ και καλώς ή κακώς θα το ανακαλύψουν όταν αρχίσουν τα τηλέφωνα από τις ΑΧΕ, με αποτέλεσμα σε περίπτωση που δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα να πουλήσουν μετοχές ή ακόμα και δικαιώματα.

"Εκμεταλλευτείτε το θετικό κλίμα και πουλήστε Τραπεζικές μετοχές αν θέλετε να μπείτε στις Τραπεζικές ΑΜΚ. Οι συνεχόμενες ανακοινώσεις από παλαιούς και βασικούς μετόχους των Alpha Bank και Πειραιώς που ρευστοποιούν θέσεις, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας" τονίζουν, όταν ερωτούνται, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επιμένοντας πως "για τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια δεν χρειάζεται υψηλή στάθμιση στον Τραπεζικό κλάδο, αφού επενδυτικά και όχι για trading, υπάρχουν αρκετοί μη Τραπεζικοί τίτλοι που αποτελούν πολύ καλύτερες επενδυτικές επιλογές".

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αυτός έχει ανεβάσει τις στηρίξεις του στις 375, 372, 364 και 361 μονάδες, ενώ επόμενη, μάλλον ασθενής αντίσταση, θεωρείται το επίπεδο των 387 και 392 - 400 μονάδων, ενώ σε κάποιες ΑΧΕ εκπονούνται τα πρώτα "σχέδια επί χάρτου" και αναζητούνται οι επόμενες επενδυτικές επιλογές, βάζοντας ως μεσοπρόθεσμο στόχο, για τον FTSE25, τις 450 - 500 μονάδες (!)

Για τον Γενικό Δείκτη, οι επόμενες τεχνικές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1150 - 1160 και 1200 - 1250 μονάδες.

Ο Ebrahim Rahbari (διευθυντής τμήματος διεθνούς οικονομίας της Citi Research), ο άνθρωπος που εφηύρε τον όρο “Grexit”, πιστεύει ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν έχει εκλείψει, παρά την αναβάθμιση της Χώρας από τον οίκο Fitch. Σχολίασε ότι η αισιοδοξία που διαπνέει το τελευταίο διάστημα την Χώρα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι Αγορές έχουν πλέον προεξοφλήσει τους κινδύνους που θέτει η Ελλάδα.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, καθώς στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank και Intralot.

Επίσης η σημερινή συνεδρίαση έδωσε το υψηλότερο κλείσιμο για το τρέχον έτος, στους τίτλους των Alpha Bank (επόμενη θεωρητική αντίσταση στα 0,70 ευρώ), Πειραιώς (επόμενη αντίσταση στα 0,55 ευρώ), ΔΕΗ (επόμενη αντίσταση στα 9,16 ευρώ), Ελλάκτωρα (επόμενη αντίσταση στα 2,90 ευρώ), ΕΧΑΕ (επόμενη αντίσταση στα 7,42 ευρώ), Intralot (ισοφάρισε το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους που είχε σημειωθεί στις 7 και 20/2, με επόμενη αντίσταση τα 2,80 ευρώ), ΟΠΑΠ (επόμενη σημαντική αντίσταση η ζώνη 8,00 - 8,24 ευρώ), ΟΤΕ (επόμενη αντίσταση στα 8,00 - 8,50 ευρώ) και Σωλ. Κορίνθου (επόμενη αντίσταση στα 2,75 ευρώ).
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και σήμερα ο τίτλος της Τρ. Πειραιώς έκανε νέο ιστορικό ρεκόρ, όσον αφορά τον όγκο συναλλαγών (!)

Η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, ενώ το 67% του τζίρου αφορούσε συναλλαγές μόλις έξι τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Πειραιώς, Εθνικής, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, εναλλαγές προσήμων στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, επανέρχονται οι πιέσεις στον χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, ισχυρά κέρδη σημείωσαν οι Ιαπωνικές μετοχές, αντλώντας νέα ώθηση από το αδύναμο γεν. Ειδικότερα, ο Nikkei ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,29% στις 15.096,03 μονάδες, κλείνοντας πάνω από τις 15.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2007. Οι εξαγωγικές Επιχειρήσεις σημείωσαν ράλι καθώς το Αμερικανικό δολάριο ξεπέρασε και τα 102 γεν.

Μεταφερόμενοι στην Γηραιά Ήπειρο, συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,2% καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Στα επιμέρους, το Γαλλικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,2% το α' τρίμηνο του 2013, ενώ οι αναλυτές έβλεπαν μικρότερη ύφεση κατά 0,1%.

Η Γερμανική οικονομία, επέστρεψε, μεν, σε θετικό πρόσημο, αλλά με οριακή ανάπτυξη 0,1%. Και εδώ τα στοιχεία απογοήτευσαν τους αναλυτές που προσδοκούσαν σε ανάπτυξη 0,3%.

Επίσης, η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε πτωτικά τα στοιχεία για τους τελευταίους μήνες του 2012 σε ύφεση 0,7% έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση 0,6%.

"Τα απογοητευτικά στοιχεία για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης υποδεικνύουν τους κινδύνους που εξακολουθούν να υφίστανται για τις μελλοντικές προβλέψεις και καθιστούν σχεδόν βέβαιο ότι η Ευρωζώνη έχει κολλήσει στην ύφεση" σχολιάζει το Bloomberg. "Τα στοιχεία είναι χειρότερα των προβλέψεων και αυτό θα πρέπει σίγουρα να ανησυχεί τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, καθώς θα εντείνουν τις πιέσεις για περισσότερες κινήσεις πέρα από ότι έχουμε δει με τη μείωση των επιτοκίων " δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit.


Συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ιταλία

Χειρότερη των εκτιμήσεων αποδείχθηκε η συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ιταλία, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ η Χώρα συμπληρώνει τη μεγαλύτερη περίοδο ύφεσης από τη δεκαετία του 1970 (έβδομο συνεχές τρίμηνο συρρίκνωσης). Συγκεκριμένα, το Ιταλικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο, από 0,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ύφεση 0,3%. Σε ετήσια βάση, το Ιταλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 2,3% έναντι εκτιμήσεων στο 2,2%.

"Πωλητής" εξακολουθεί να δηλώνει η Credit Agricole για το ευρώ, είτε παραμένει πάνω, είτε κάτω από τα 1,30 δολ. Σύμφωνα με τον οίκο, το ευρώ συνεχίζει να δείχνει αδύναμο, καθώς διαπραγματεύεται κάτω από τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών (1,3003 δολ), με το επόμενο σημείο στήριξης στα 1,2780 δολ. Η Credit Agricole, εξακολουθεί να προβλέπει αδυναμία στο ευρώ έναντι του δολαρίου, λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και τη βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ. Ο στόχος για τους επόμενους μήνες, τοποθετείται στα 1,25 δολ.

Τις αμφιβολίες της για την ισχύ της Τραπεζικής ένωσης που θα υιοθετηθεί στην Ευρωζώνη, εκφράζει σε έκθεσή της η Standard and Poor's. Όπως αναφέρει ο οίκος, το "bail in" των καταθετών στην Κύπρο ενδέχεται να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλα Τραπεζικά Συστήματα Χωρών της ζώνης του ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας αναβάθμισε τις προοπτικές για την ανάπτυξη του Βρετανικού ΑΕΠ και έκανε την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ταχύτερα απ’ όσο αναμενόταν.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κάθετα τον Απρίλιο στην Αμερικανική οικονομία και διαμορφώθηκε στο 0,7%. Ο δομικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και καυσίμων αυξήθηκε 0,1%. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης τιμών θα αυξηθεί 0,8%. Τον Μάιο οι τιμές είχαν αυξηθεί 1,1%. Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο δείκτης μεταποίησης Empire διολίσθησε σε αρνητικά εδάφη τον Μάιο στις ΗΠΑ διολισθαίνοντας στο -14. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα βελτιωθεί στο 4. Τον Απρίλιο ο δείκτης είχε αυξηθεί διαμορφωθεί στο 2,2.

Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ βούλιαξε 0,5% τον Απρίλιο, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης στην παραγωγή των κοινωφελών υπηρεσιών αλλά και την μείωση στην δραστηριότητα της μεταποίησης. Οι οικονομολόγοι περίμεναν μικρότερη πτώση, της τάξης του 0,3%.

Μετά από πτώση επί τρεις συνεχόμενους μήνες, ο δείκτης εμπιστοσύνης στον Κατασκευαστικό κλάδο ενισχύθηκε τον Μάιο, χάρη στην βελτίωση των προοπτικών πωλήσεων κατοικιών. Ο δείκτης κατασκευαστικού κλίματος που απαρτίζουν οι National Association of Home Builders/Wells Fargo ενισχύθηκε στο 44 τον Μάιο από 42 τον Απρίλιο. Το αποτέλεσμα ευθυγραμμίστηκε με τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η παγκόσμια ανάκαμψη, μετά την περυσινή επιβράδυνση, έχει απωλέσει τη δυναμική της, με πολλές οικονομίες να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες που δεν τους επιτρέπουν την επιστροφή σε "φυσιολογικούς" ρυθμούς ανάπτυξης, σημειώνει η Moody's. Ειδικότερα για την Ευρωζώνη, ο οίκος περιμένει ότι θα αντιμετωπίσει εντονότερη και μεγαλύτερη χρονικά ύφεση σε σχέση με τις προσδοκίες.

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ οι Κυβερνητικές περικοπές αναμένεται να επιβαρύνουν την αναπτυξιακή δυναμική που παρατηρείται στον Ιδιωτικό τομέα, ενώ πολλές κορυφαίες αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην τόνωση των επενδύσεων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διατηρήσιμη αύξηση των εθνικών εισοδημάτων.

Ειδικότερα, ο οίκος εκτιμά ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για τις ανεπτυγμένες Χώρες της G20 θα διαμορφωθεί περίπου στο 1,2% το 2013 και στο 1,9% το 2014. Όσον αφορά στις αναπτυσσόμενες, αναμένεται να ανέλθει στο 5,5% τόσο εφέτος, όσο και το 2014.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ, οι εκτιμήσεις για επιτυχή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης στις περισσότερες συστημικές Τράπεζες, η μείωση των spreads των πολυετών ομολόγων, η διαφαινόμενη προοπτική πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό (έστω και με τις προκρούστειες περικοπές δαπανών…) και οι θετικές εκθέσεις ξένων οίκων διαμορφώνουν ευνοϊκό κλίμα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Από την άλλη, η συμμετοχή μεγάλου αριθμού hedge funds, φορέων με υψηλή εμπειρία στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις, στη διαδικασία των Τραπεζικών ΑΜΚ (αναγγελλόμενη και από τις στήλες των F.T. !), συνιστά σαφή ένδειξη των υψηλών κινδύνων που συνεπάγεται η δραστηριοποίηση στο Τραπεζικό ταμπλώ σε αυτή την φάση.

Ιδιαίτερα, καθώς η πραγματική οικονομία βιώνει ακόμη βαθειά ύφεση και το Φθινόπωρο ελεγκτικοί οίκοι θα αποφανθούν για την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των Τραπεζών.

Από εκεί και πέρα, η συντήρηση του τζίρου υψηλότερα των 100 εκατ. ευρώ, μπορεί να επιτρέψει στην Αγορά να κινηθεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Η διαφορετικότητα της σημερινής συνεδρίασης ήταν ότι το ανοδικό κύμα συμπεριέλαβε περισσότερους πρωταγωνιστές και εκτός Τραπεζικού κλάδου, δημιουργώντας προϋποθέσεις πειστικότερης ανόδου.

Η έναρξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων και αργότερα των warrants θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της μεταβλητότητας και της αύξησης της αδρεναλίνης των επενδυτών, εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.


Επιστροφή στο ΧΑ

Πίσω στα δικά μας, στο 5,3% έφτασε η πτώση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έναντι 5,7% ένα τρίμηνο πριν και 6,7% το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Μόνο ένας τίτλος και πιο συγκεκριμένα αυτός του Τιτάνα (-0,7%), ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές.

Από την πλευρά των "πράσινων" τα μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank (+26,57%) και Πειραιώς (+19,57%). Κέρδη μεγαλύτερα του 8% για Εθνική και Intralot, του 7% για Alpha Bank και ΔΕΗ, του 6% για ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και MIG, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και όπως προαναφέρθηκε, έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1113,67 μονάδες με κέρδη 3,74%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 144 εκατ. από τα οποία τα 5 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΕΕΕΚ, ΕΛΠΕ, ΑΡΒΑ, ΟΤΕ, ΕΕΕ).

Πολύ καλή η τελική εικόνα με 135 ανοδικές μετοχές έναντι 36 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Χαμηλότερα του 25αρη, Αττικής, Αλουμύλ, ΑΝΕΚ, ΕΒΖ, Σαράντης, Νηρέας, Ιασώ, Q&R, Centric, Cyclon και Newsphone ήταν μερικοί από τους ημερήσιους διακριθέντες.
Από τις μετοχές του FTSE25, αύξησε συναλλαγές ο τίτλος της COCA-COLA HBC AG συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Περαιτέρω βελτίωση στις αναδυόμενες Αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η Coca Cola HBC (Ρωσία και Νιγηρία), οι οποίες όμως θα αντισταθμιστούν από την μειωμένη ζήτηση, αναμένει η Citi. Ο οίκος εκτιμά πως οι πωλήσεις του α’ τριμήνου της εταιρείας θα διαμορφωθούν στα 1,42 δισ. ευρώ, ενώ θα εμφανίσει ζημιές προ φόρων και τόκων ύψους 4 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι και η πρώτη ανακοίνωση τριμηνιαίων αποτελεσμάτων μετά την εισαγωγή στο Λονδίνο.

Έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με χαμηλές συναλλαγές συμπλήρωσε ο τίτλος της Μέτκα, ενώ αύξησε συναλλαγές ο τίτλος του Μυτιληναίου.

Ιδιαίτερα βελτιωμένα αποτελέσματα σε όρους EBITDA και καθαρών κερδών εμφάνισε η Μυτιληναίος, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και τα υψηλά κόστη χρηματοδότησης, σημειώνει η Euroxx. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει την σχεδόν ίση κατανομή των εσόδων από την μεταλλουργία, τα έργα EPC και την ενέργεια, με τον τελευταίο κλάδο να εμφανίζει ισχυρή ανάπτυξη στο τρίμηνο. Όσον αφορά τη Μετκα, η Euroxx υπογραμμίζει ότι το 86% των εσόδων της προήλθαν από διεθνείς δραστηριότητες, έναντι ποσοστού 82,4% πριν από ένα χρόνο.

Περαιτέρω ενίσχυση των αποτελεσμάτων της Μυτιληναίος αναμένει η Παντελάκης ΑΧΕΠΕΥ στα επόμενα τρίμηνα, εξαιτίας της επιτάχυνσης εκτέλεσης του backlog. Επισημαίνει δε, ότι η Μυτιληναίος επωφελούμενη από την αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, το καθαρό χρέος του ομίλου υποχώρησε κατακόρυφα στα 585 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 694 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2012 και τα 575 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011. Η διοίκηση αναμένει να ολοκληρωθεί η αναχρηματοδότηση μέρους του βραχυπρόθεσμου χρέους των 570 εκατ. ευρώ, σύντομα.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ίσως αξίζει υποσημείωσης η συναλλακτική αφύπνιση της Ελτράκ, στην οποία στα 1,60 ευρώ άλλαξαν χέρια 150000 τεμ. (όχι "πακέτο").

Να σημειωθεί ότι στην παρελθούσα χρήση ο όμιλος εμφάνισε κύκλο εργασιών στα 86,6 εκατ. (-11,8%) και ζημιές 2,1 εκατ. έναντι κερδών 1,2 εκατ. το 2011. Οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στα 22,44 εκατ. οι βραχυπρόθεσμες στα 9,3 εκατ. και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 8,847 εκατ. Επί των παγίων στοιχείων του ομίλου δεν υφίστανται εμπράγματα βάρη. Η καθαρή θέση στα 57,38 εκατ. και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 24,84 εκατ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. σήμερα ήταν να εκποιηθούν 2.116.964 μετοχές, της εταιρείας Βαλκάν και 2.398.750 μετοχές, της εταιρείας Q&R.

Στην περίπτωση της δεύτερης οι 2.398.750 μετοχές είναι το 35% του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης, οπότε παραμένει ζητούμενο αν έγινε η εκποίηση και ποιος ήταν ο αγοραστής.
 
Η Q&R, το 2011 εμφάνισε ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα 3,48 εκατ. (+16,4%) και τελικές ζημιές 984 χιλ. ευρώ από ζημιές 1,867 εκατ. το 2011. Οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις μηδενικές και οι βραχυπρόθεσμες στο 1 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση στα 6 εκατ. Επί των παγίων στοιχείων του ομίλου δεν υφίστανται εμπράγματα βάρη. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 4,4 εκατ. σχετικά υψηλότερη από τα ταμειακά διαθέσιμα που στις 31/12/2012 ανέρχονταν στα 3,667 εκατ.


----ΧΠΑ

Συνεδρίαση νέας ανόδου, με το συμβόλαιο του Ιουνίου να επιδεικνύει καλύτερη συμπεριφορά (+4,85%) από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη (+4,44%), αυξάνοντας το premium στο 1,88%, ενώ μετά τις 17.00 το συμβόλαιο έφθασε να κερδίζει έως και 5,86%.

Αύξηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.354 συμβόλαια).

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.397, τιμή εκκαθάρισης 389,25) κινήθηκαν μεταξύ 375,5 και 393 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (948), ΟΤΕ (2.643), MIG (4.613), Μυτιληναίο (1.283), ΔΕΗ (2.406), ΓΕΚ (712), Eurobank (11.729), Ελλάκτωρα (421), Intralot (1.027), ΕΧΑΕ (329), Σιδενόρ (213), Βιοχάλκο (121), ΟΛΠ (116), Τέρνα Ενεργειακή (173), Ελ. Πετρέλαια (351).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 καθώς καταγράφηκαν σε σύνολο 1.449 options, με σαφή προτίμηση στα calls (1.114 τμχ) έναντι των puts (335 τμχ) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 43%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (8.818.869 τεμ.), Alpha Bank (4.018.450).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v