Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανώμαλη προσγείωση κάτω από τις 800 μονάδες

Σημαντικές οι απώλειες στο ΧΑ λόγω του πολιτικού σκηνικού και της ειδησεογραφίας από την ΕΕ. Πτώση για Eurobank, Alpha (12%), Εθνική (10%), Πειραιώς (16%). Στο κόκκινο και η 3Ε. "Ελπιδοφόρο" στοιχείο ο περιορισμένος τζίρος.

Δεν... σηκώνει κεφάλι το Χ.Α., καθώς βασικοί δείκτες και μετοχές παραμένουν χαμηλότερα. Στην περιοχή των 785 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, μετρώντας απώλειες 4,7%, μεγαλύτερες για τον FTSE-20 που υποχωρεί κατά 5,2% στις 287 μονάδες.

Όμως, η μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης δεν επιβεβαιώνει το πτωτικό σενάριο, τουλάχιστον σε βαθμό που θα υποχρέωνε κάποιον σε 100% ρευστοποίηση των θέσεών του, και μέχρις ότου γίνει πιο ξεκάθαρη η βραχυπρόθεσμη τάση.

Το Χ.Α. διορθώνει λόγω τόσο της Wall Street όσο και των τελευταίων εσωτερικών εξελίξεων και όχι επειδή δεν πρόκειται -πιθανότατα- να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα στις 12 του μήνα. Αυτό το καθιστά σαφές ο W. Schaeuble για ακόμη μία φορά, ενώ ανάλογες είναι κι οι θέσεις Γερμανών πολιτικών, παραγόντων και ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες σε σημείο που έχει γίνει σαφές στην αγορά μας, στους παίκτες και στους κάθε λογής εμπλεκόμενους.

Η ουσία είναι πως μέχρι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών (και έως 4%-6% χαμηλότερα) δεν ακυρώνεται το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης των 350 μονάδων για τον 20άρη. Ωστόσο, θα απαιτηθεί η επιβεβαίωση των 280-290 μονάδων για τον FTSE-20 και τεχνικών σημείων για τον Γ.Δ., τις τράπεζες και για επιμέρους μετοχές όπως έχουν παρουσιαστεί από τον Εκηβόλο τις προηγούμενες ημέρες.

Επίσης, θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε πως ο μέχρι τώρα τζίρος -στα 50 εκατ. ευρώ στις 16.30- δεν μπορεί να θεωρηθεί πολύς, πόσο μάλλον τζίρος... ξεπουλήματος και πανικού. Κάτι τέτοιο είχε παρατηρηθεί στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης της προηγούμενης Πέμπτης, όμως όχι σήμερα και όχι με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς.

Υπό πίεση παραμένουν κυρίως οι τραπεζικοί τίτλοι, με σημαντικές απώλειες για Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, με τη μετοχή της δεύτερης σε χειρότερη μοίρα.

Συγκεκριμένα, η Alpha Bank χάνοντας την επαφή με το 1,96 ευρώ εξασθένησε αισθητά, προκαλώντας ρευστοποιήσεις κυρίως βραχυπρόθεσμων παικτών, οι οποίοι παρακολουθούν τεχνικά τη μετοχή και κινούνται με βάση τα γνωστά προγράμματα εντολών. Όχι πως η Εθνική είναι καλύτερη, χαμηλότερα και του 1,80 ευρώ, ή η Eurobank, ή η Πειραιώς, αλλά....

Λόγω αποτελεσμάτων (ή μάλλον και λόγω αποτελεσμάτων) η είναι η μόνη που δείχνει να «παλεύει» σήμερα και με την αποτίμηση των 6,36 δισ. ευρώ βάζει πλάτη για τους βασικούς δείκτες.

Χαμηλότερες τιμές για ΔΕΗ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο και Τιτάν (υπενθυμίζουμε πως στο σημερινό Εκηβόλο έχουμε ανεβάσει ισάριθμα διαγράμματα της eZMarket για καλύτερη παρακολούθηση).

Ανάλογη εικόνα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τους σηματωρούς της κατηγορίας να διορθώνουν αισθητά χαμηλότερα.

Στις αμέσως επόμενες 1-3 συνεδριάσεις θα φανεί εάν οι χαμηλές τιμές προσφέρονται για πιθανή επανατοποθέτηση ή αποτελούν απαρχή ακόμη μεγαλύτερης υποχώρησης. Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε όσο πιο ενεργοί μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v