Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γενική επιστράτευση πλην τραπεζών στον 20άρη

Αντέδρασε η αγορά αλλά με τον πέμπτο χαμηλότερο τζίρο του 2012, μόλις στα 17 εκατ. Στο υψηλό ημέρας, μέσω δημοπρασιών, 13 από τα 20 "χαρτιά" του FT 20. Υπεραπέδωσαν ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Ελλάκτωρας, Τιτάνας.

Εκπλήξεις επεφύλασσε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, όσον αφορά την τελική της εικόνα και τα ημερήσια κέρδη σε επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους, πλην Τραπεζών.

Μάλιστα την σχετική έκπληξη ενδυνάμωσαν και οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν τον Δείκτη πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και στην υψηλότερη ενδοσυνεδριακή διακύμανση 13 από τις 20 μετοχές του FTSE και πιο συγκεκριμένα τις Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Τιτάνα, Εθνική, Motor Oil, Folli Follie Group και Alpha Bank.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αποδείχθηκε “Παρασκευή και 13” για τους πωλητές, αν συνηγορούσε έστω και στο ελάχιστο ο τζίρος απελπισίας, που ήταν ο πέμπτος χαμηλότερος για το τρέχον έτος.

Οι αμέσως χαμηλότεροι τζίροι έχουν σημειωθεί στις 27/4 (16,7 εκατ.), 26/4 (16,66 εκατ.), 30/4 (14,95 εκατ.) και 2/1 (11,3 εκατ.).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από την αρχή της συνεδρίασης, μη Τραπεζικοί Δεικτοβαρείς τίτλοι ανέλαβαν πρωτοβουλίες απομάκρυνσης από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων (ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μετκα, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Motor Oil, Jumbo, κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο), κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Δείκτης να κινηθεί μόνιμα στο “πράσινο”.

Για όσους ενδιαφέρονται για τα εβδομαδιαία στατιστικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 2,67% και ο Τραπεζικός 6,28%. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο 8,62% και 20,07% αντίστοιχα.

Αν ο τζίρος ήταν σε υποφερτά καλύτερα επίπεδα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση άφησε κάποιες πρώτες θετικές παρακαταθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, αν και η σημερινή άνοδος έγινε ερήμην ή υπό την ανοχή των εν δυνάμει πωλητών, ο Γενικός Δείκτης πέτυχε (έστω και οριακά) να επιστρέψει σε κλείσιμο υψηλότερα των 620 μονάδων και αν το εν λόγω επίπεδο μετατραπεί σε βάση, υπάρχουν ελπίδες κίνησης προς τις 650 μονάδες. Όμως για να εγείρει απαιτήσεις υπέρβασης των 690 μονάδων, θα χρειαστούν ειδήσεις και σαφώς υψηλότερες συναλλαγές.

Θετική ένδειξη και από τον 20αρη, που έστω και οριακά έκλεισε υψηλότερα των 225 μονάδων, Επιβεβαίωση της εν λόγω κίνησης, μπορεί να ωθήσει τον εν λόγω δείκτη προ της δύσκολη ζώνης αντίστασης 230 – 240 μονάδες.

Από τις επιμέρους Δεικτοβαρείς μετοχές, η ΔΕΗ δείχνει να επιστρέφει σε αγοραστικό σήμα, μιας και επέστρεψε στην ζώνη 2,50 – 2,60 ευρώ. Υπέρβαση του άνω άκρου θα επαναφέρει τις πιθανότητες κίνησης προς τις επόμενες αντιστάσεις των 2,80 και 3,10 ευρώ.

Έστω και σαφώς χαμηλότερες συναλλαγές, ο τίτλος του ΟΤΕ συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας, με τα σενάρια να επανέρχονται και να υποστηρίζουν ότι η Γερμανική πλευρά έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό για την υποβολή δημόσιας προσφοράς και ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ελληνική πλευρά για την συμφωνία του τιμήματος, που σίγουρα θα δημιουργήσει τις ανάλογες εντυπώσεις για το μέλλον και άλλων αποκρατικοποιήσεων (αν ποτέ γίνουν) (!)

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για τον Μυτιληναίο, που αν δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 2,50 ευρώ θα προσπαθήσει να αναμετρηθεί με την, θεωρητικά, πιο ισχυρή αντίσταση των 2,91 ευρώ.

Χαμηλότερα του 20αρη, κινητικότητα στην ΕΧΑΕ, συνεχίζεται το “ασανσέρ” στην Creta Farm, κάποιο πρώτο “bid” εμφανίστηκε στην Newsphone, ενώ θεωρούμενα “διορατικά” χαρτοφυλάκια εθεάθησαν να παίρνουν διακριτικές θέσεις στην Lamda Development, πιθανότατα και λόγω εξελίξεων στην υπόθεση αποκρατικοποίησης του IBC.

Από εκεί και πέρα, δεν φαίνεται κάτι να αλλάζει στα “εισαγόμενα” μηνύματα – εκτιμήσεις που αφορούν το μέλλον της Χώρας.

Με την προσωρινή έκθεση της τρόικας για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα να καταδεικνύει μια καταστροφική εικόνα της κατάστασης στην Αθήνα, δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας "Ρheinische Post" αναφέρει ότι από το Βερολίνο δίνεται παράταση λίγων εβδομάδων.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, σύμφωνα με την έκθεση, δεν έχει εκπληρώσει 210 από τους 300 περίπου στόχους που είχαν τεθεί, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη Κυβερνητικούς κύκλους.

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, θα γίνουν φέτος μόλις δυο κινήσεις που θα αποφέρουν χαμηλό διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων.

Στο μεταξύ, η Γερμανική Κυβέρνηση απορρίπτει την απαίτηση της Ελληνικής Κυβέρνησης για μια χρονική παράταση δυο ετών ως "τελείως απαράδεκτη", όπως αναφέρει η εφημερίδα.
Ενώπιον ηγετικών στελεχών του Κυβερνητικού Συνασπισμού, η Άγκελα Μέρκελ έχει διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει το πολύ μερικές εβδομάδες παράταση για τη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Όχι σε εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις”, είπε ο Αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα το οποίο επικαλείται προκαταρκτική έκθεση της τρόικας, όπου καταγράφεται άσχημη εικόνα για την εξέλιξη του Ελληνικού προγράμματος.

Εν τω μεταξύ, δημοπρασία τρίμηνων εντόκων ύψους 1,25 δισ. ευρώ θα διενεργήσει το Ελληνικό Δημόσιο στις 17 Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Θετική εικόνα σε Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης της Wall Street, αφού οι επενδυτές επέδειξαν “ανοσία” στην υποβάθμιση της Ιταλίας και δεν απογοητεύτηκαν από Κίνα και JP Morgan και άρεσαν τα αποτελέσματα της Wells Fargo.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας κατά δύο βαθμίδες από “Α3” σε “Baa2” και διατήρησε τις αρνητικές προοπτικές, λόγω της κατάστασης στην Ευρωζώνη και την “μόλυνση” από την Ισπανία και την Ελλάδα.

Ο οίκος, μάλιστα, εκτιμά ότι η Ιταλία μπορεί να χάσει την πρόσβαση στις Αγορές κεφαλαίων και θεωρεί ότι οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας έχουν επιδεινωθεί.
 
Στο 7,6% επιβραδύνθηκε ο Κινεζικός ρυθμός ανάπτυξης κατά το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2009 που διαμορφώνεται μετά από 6 διαδοχικά τρίμηνα επιβράδυνσης για την Κινεζική οικονομία.

Οι αναλυτές όμως, είχαν προβλέψει αυτή την επιβράδυνση και τώρα προσπαθούν να διαγνώσουν εάν θα ακολουθήσει ανάκαμψη της Κινεζικής οικονομίας κατά το δεύτερο εξάμηνο το έτους ή εάν η επιβράδυνση θα παραταθεί.

Η Ιταλία μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ελλάδα, σχολιάζει η Bank of America Merrill Lynch, τονίζοντας πως το μόνο που μπορεί να σώσει την Ευρωζώνη, είναι η αποδυνάμωση του ευρώ. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, τα κίνητρα που έχουν Γερμανία και Αυστρία να βγουν από την Ευρωζώνη είναι τα λιγότερα, όμως αντιθέτως, Ιταλία και Ιρλανδία έχουν τα μεγαλύτερα κίνητρα για έξοδο.

Παράλληλα, τα κίνητρα που έχει η Γερμανία για να πληρώσει άλλες Χώρες ώστε να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ, είναι πιο περιορισμένα από αυτά που φαίνονται.

Από την ανάλυση της BofA Merrill Lynch, προκύπτει επίσης ότι μόνο η αποδυνάμωση του ευρώ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διάσπασης της Ευρωζώνης, καθώς θα μειώνει το κίνητρο για έξοδο και θα “αγοράζει χρόνο” για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο οίκος σημειώνει πως η νέα Κυβέρνηση σχηματίστηκε με ένα πρόγραμμα το οποίο δεν συνάδει πλήρως με το πρόγραμμα του ΔΝΤ, ενώ εκτιμά πως οι επόμενοι μήνες θα αποτελέσουν πιθανότατα την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Η JPMorgan Chase & Co., επανεξέδωσε τα μεγέθη α΄ τριμήνου, μειώνοντας τα καθαρά κέρδη κατά 459 εκατ. δολ., κατόπιν αναθεώρησης των αποτελεσμάτων που έδειξε ότι εργαζόμενοι απέκρυψαν ζημίες. Τα καθαρά κέρδη ήταν 4,92 δισ. δολ. αντί 5,38 δισ. δολ. που είχε ανακοινωθεί παλαιότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας.

Ο Αμερικανικός επενδυτικός οίκος ανακοίνωσε επίσης χαμηλότερα κέρδη β΄ τριμήνου εξαιτίας της ζημίας 4,4 δισ. δολ. στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων στα Παράγωγα. Τα καθαρά κέρδη ήταν 4,96 δισ. δολ. ή 1,21 δολ. ανά μετοχή στο Q2 σε σχέση με 5,43 δισ. δολ. ή 1,27 δολ. ανά μετοχή στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα κέρδη της Wells Fargo στο β΄ τρίμηνο αυξήθηκαν στα 4,62 δισ. δολάρια ή 82 σεντς ανά μετοχή από 3,95 δισ. δολ. ή 70 σεντς ανά μετοχή στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 21,29 δισ. δολ. από 20,39 δισ. δολ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι η Τράπεζα θα εμφανίσει 81 σεντς ανά μετοχή σε έσοδα 21,35 δισ. δολ. σύμφωνα με έρευνα του FactSet Research.

Από την άλλη, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε περαιτέρω τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα επτά μηνών. Ο δείκτης που απαρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν υποχώρησε στο 72 από 73,2 τον Ιούνιο. Οι αναλυτές περίμεναν ελαφρά άνοδο στο 73,4.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της CPB και με απώλειες οι Κύπρου (-0,77%) και MIG (-1,71%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για την ΔΕΗ (+8,12%), ενώ ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 7% οι Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν και Jumbo, ίσα ή μεγαλύτερα του 6% οι Ελ. Πετρέλαια και Βιοχάλκο, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 621,78 μονάδες με κέρδη 3,6%, ο πενιχρός τζίρος στα 17,8 εκατ. και η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 87 προς 40, με 21 τίτλους να κλείνουν με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Έστω και αν η σημερινή ανοδική κίνηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “κούφια”, λόγω του απελπιστικά χαμηλού τζίρου, ο Μάνος Χατζηδάκης θεωρεί σαν θετική εξέλιξη την απομάκρυνση του Δείκτη από την αποφασιστική ζώνη των 595 – 590 μονάδων.

Σύμφωνα με την άποψη του κ. Χατζηδάκη, ύστερα από την ανακοίνωση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης για αναβολή των κυριότερων αποκρατικοποιήσεων για την επόμενη χρονιά, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχασε τη δυναμική που είχε αποκτήσει από τις αρχές Ιουνίου.

Πλέον η Αγορά φαίνεται να μπαίνει σε μία φάση αναμονής.

Το “στοίχημα”, άλλωστε, που παίζεται εδώ και αρκετές εβδομάδες αφορά το αν τελικά η Χώρα καταφέρει να προωθήσει κάποια από τα συμφωνηθέντα με την τρόικα και κατ' επέκταση πάρουμε τις επόμενες δόσεις, αλλά και να προχωρήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. και επίσημα από Δευτέρα το Χ.Α. εισέρχεται στην Καλοκαιρινή ραστώνη, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Χωρίς ερείσματα αναμένονται οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, με την Αγορά να κινείται σε ένα πιθανό εύρος από 580 έως 690 μονάδες, καθώς δεν φαίνονται οι λόγοι που θα κινήσουν το Χ.Α. σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, ή θα το οδηγήσουν σε νέα χαμηλά.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου, που δεν υποστηρίχθηκε από την ανάλογη αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του FTSE.

Αντίθετα, σχετικά καλύτερη, συναλλακτικά, εικόνα παρουσίασαν τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών.
Τα συμβόλαια του 20αρη αιφνιδιάστηκαν από την θετική έκπληξη των τελικών δημοπρασιών και γύρισαν σε υποτίμηση 0,5%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2642, τιμή εκκαθάρισης 224,25), κινήθηκαν μεταξύ 219,25 και 225,75 μονάδων.

Απολύτως ανενεργά τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (140000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6213), Alpha Bank (6285), Πειραιώς (5661), Κύπρου (936), ΔΕΗ (2264), ΟΤΕ (1542), ΟΠΑΠ (798), CPB (1801), Μυτιληναίο (254), Coca-Cola (172), ΓΕΚ (102).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 υποχώρησε περεταίρω στο 54%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν χαμηλότερος στα 383 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (185 calls & 198 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (5519606 τεμ.), Eurobank (5906049 τεμ.), Alpha Bank (6327550).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v