DR. MONEY

Τα λάθη πληρώνονται

Τα λάθη πληρώνονται

Η τραγωδία των Τεμπών επιβεβαίωσε το ρητό που θέλει στην Ελλάδα όλα να αλλάζουν και όλα να μένουν ίδια. Σ’ εμάς ίσως δεν κάνουν εντύπωση οι «αεράτες» αναρρωτικές άδειες και άλλα ευτράπελα, όμως σ’ αυτούς που ψηφίζουν με τα λεφτά τους, κάνουν.

Το  «κόλπο» που αποσόβησε την εκποίηση της περιουσίας του ΟΣΕ

Το  «κόλπο» που αποσόβησε την εκποίηση της περιουσίας του ΟΣΕ

Η τραγωδία των Τεμπών έχει φέρει στο προσκήνιο διάφορες πτυχές που αφορούν την λειτουργία του ΟΣΕ. Αρκετές αναφορές έχουν γίνει για τα οικονομικά του οργανισμού, όμως μια πτυχή παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό. 

Θύμα του πελατειακού συστήματος ο σιδηρόδρομος 

Θύμα του πελατειακού συστήματος ο σιδηρόδρομος 

Διαδοχικές κυβερνήσεις, κομματικές διοικήσεις, συνδικαλιστές και συντεχνίες έχουν οδηγήσει στην απαξίωση τον σιδηρόδρομο στην Ελλάδα, για το δικό τους όφελος και όχι των επιβατών. Οι ίδιοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους μετά από τραγωδίες όπως των Τεμπών.

Αν δεν χαθούν ζωές, τίποτα δεν αλλάζει…δυστυχώς

Αν δεν χαθούν ζωές, τίποτα δεν αλλάζει…δυστυχώς

Η πρόληψη δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο του κράτους και των υπηρεσιών του. H τραγωδία των Τεμπών αποκάλυψε επίσης ότι τα λεφτά δεν είναι το παν. Το σιδηροδρομικό δίκτυο δεν έχει κανόνες ασφαλείας, παρά τα δισ. ευρώ από ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους. 

Έλλειψη εργατικών χεριών λόγω... παροχών

Έλλειψη εργατικών χεριών λόγω... παροχών

Γιατί να πάει να δουλέψει ένας Έλληνας ή αλλοδαπός στα χωράφια και να πληρώνεται με νόμιμο τρόπο, αν πρόκειται να χάσει τις διάφορες παροχές τύπου market pass, fuel pass, επίδομα ανεργίας κ.λπ.; Αυτός ο φαύλος κύκλος έχει κι άλλες συνέπειες και πρέπει να σπάσει.

To πολιτικό κόστος εμποδίζει τον εξορθολογισμό

Σε ένα πελατειακό κράτος όπως το ελληνικό, τα ευτράπελα δεν λείπουν. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το κράτος αλλά και οι οφειλές του κράτους προς ιδιώτες και επιχειρήσεις το αποδεικνύουν.

Η συνέπεια στις πληρωμές τιμωρείται στην Ελλάδα 

Το προεκλογικό κυβερνητικό κρεσέντο με κάθε είδους ρυθμίσεις για καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου, «κόκκινα δάνεια», επιστρεπτέες προκαταβολές συνεχίζεται. Όμως, οι συνεπείς πολίτες παρακολουθούν με θυμό και ίσως εκπλήξουν στην κάλπη.

Μπορεί η διαφθορά να καταστρέψει την Ελλάδα;

Η Ελλάδα βίωσε μια τραυματική εμπειρία την προηγούμενη δεκαετία, χάνοντας το ¼ του ΑΕΠ της. Η κυρίαρχη άποψη θέλει την οικονομία να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια και το βιοτικό επίπεδο να ανεβαίνει. Όμως, μερικοί βλέπουν νέα, μεγαλύτερη κρίση λόγω διαφθοράς.   

Δεν θα αποφύγουν το λάθος 

«Όταν τα δεδομένα αλλάζουν, εγώ αλλάζω άποψη. Εσείς τι κάνετε, κύριε;» φέρεται να είπε κάποτε ο διάσημος οικονομολόγος Τζον Μέιναρντ Κέινς. Αρκετοί ακολουθούν τη συμβουλή του σήμερα.

Η μαύρη τρύπα της ελληνικής οικονομίας

Κάθε φορά που ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλός, η τρύπα επανεμφανίζεται. Πολλοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Όμως, ο καθησυχασμός δεν είναι λύση αλλά μέρος του προβλήματος. Τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων.

Κάτι δεν βγάζει νόημα

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Των βαρέων και ανθυγιεινών… το κιγκλίδωμα

Μόνο τα κορόιδα πληρώνουν στην ώρα τους στην Ελλάδα

Το ξήλωμα του πουλόβερ έχει ξεκινήσει

Το μάθημα της Τουρκίας στην ανασφάλιστη Ελλάδα

Ο άγνωστος Χ της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Το μαρτύριο του Σίσυφου και η σύγχρονη Ελλάδα

Η ρευστότητα φέρνει τα πάνω κάτω

v