Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών

Οι θεωρητικοί της πολιτικής θα μπορούσαν να συζητούν επί ώρες για τα αίτια, αυτό όμως που έχει σημασία είναι το αποτέλεσμα. Οι εκφραστές των πολιτικών που κυριάρχησαν στη Δύση κατά τα τέλη του 20ού αιώνα βρίσκονται σε υποχώρηση.

Το τελευταίο κρούσμα ήρθε χθες στο γερμανικό κρατίδιο της Εσσης, σε συνέχεια μια περίπου αντίστοιχης ήττας στη Βαυαρία. Πρόκειται για συντριβή των δύο κάποτε σχεδόν ολοκληρωτικά κυρίαρχων πολιτικών σχηματισμών, την ώρα μάλιστα που από κοινού χριστιανοκοινωνιστές και σοσιαλδημοκράτες κατέχουν την εξουσία!

H αλλαγή έδρας της Τιτάν αποτελεί μείζον γεγονός για την ελληνική οικονομία αλλά και για την πολιτική σκηνή της χώρας, καθώς έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα αποχωρήσεων πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών, η Coca Cola 3Ε, η ΦΑΓΕ και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, φωτογραφίζοντας έτσι μια «τάση» με παραπλήσια χαρακτηριστικά, που ενισχύεται καθώς περνούν τα χρόνια και η Ελλάδα παραμένει υπό την επήρεια της πολυετούς κρίσης και των διαρκών πράξεων και παραλείψεων του κράτους.

Oι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα μειώνονται επικίνδυνα. Οι πολύ μεγάλες καθαρά ιδιωτικές βιομηχανίες με τζίρο πάνω από 1 δισ. ευρώ είναι πλέον, αν δεν με απατά η μνήμη μου, οι εξής… δύο. Η Μυτιληναίος και η Μοtor Oil. Την ίδια ώρα, τα ΕΛΠΕ οδεύουν προς περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, που δεν θα προξενήσει αίσθηση, αν τελικά οδηγήσει και στην αλλαγή έδρας.

Σπονδυλωτό το σημερινό σημείωμα, λόγω πληθώρας εξελίξεων σε διάφορα «μέτωπα» της επικαιρότητας.

 

Τράπεζες: Δυστυχώς το προηγούμενο σημείωμα της στήλης για τα προβλήματα των τραπεζών βγήκε ολίγον... προφητικό, στην τελευταία παράγραφό του. Για την ακρίβεια, η κατάσταση αποδείχτηκε χειρότερη. Η αγορά δεν έδωσε καν 1-2 τρίμηνα χρόνο κι έφερε άμεσα το πρόβλημα μπροστά, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν άρον άρον οι προσπάθειες για την εύρεση λύσεων με κρατικές εγγυήσεις κ.λπ.

Η πρόθεση της ΕΚΤ να αυξήσει περαιτέρω τους δείκτες ελάχιστης κεφαλαιακής επάρκειας, για το 2019, την οποία κατέγραψε το Euro2day.gr, αυξάνει έτι περαιτέρω τον πήχη στις ελληνικές τράπεζες. Η ουσία των προβλημάτων, όμως, παραμένει στο «δίπτυχο» κόκκινα δάνεια-ανάπτυξη εργασιών.

Φτάσαμε στον έκτο μήνα από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο της Folli Follie, για να πληροφορηθεί ο υπογράφων, μέσω ρεπορτάζ του Euro2day.gr -και με μεγάλη έκπληξη είναι η αλήθεια-, ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα βάλει στο μικροσκόπιο και τις λογιστικές καταστάσεις προηγούμενων ετών της Folli Follie.

Που σημαίνει, εν ολίγοις, ότι εδώ και τόσο καιρό, ουδείς στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σκέφτηκε να βάλει στο μικροσκόπιο και να ζητήσει στοιχεία για τις λογιστικές καταστάσεις των προηγουμένων ετών, όταν διαπίστωσε ότι η FFG δεν είναι σε θέση να δικαιολογήσει ούτε το ταμείο της!

Tώρα που το σκάνδαλο του κολοσσού που αποδείχτηκε… περίπτερο βγήκε ξεκάθαρα στην επιφάνεια, είναι η ώρα να εξεταστούν προσεκτικά ορισμένες πτυχές της υπόθεσης, που ενδέχεται να αποδειχτούν εξαιρετικά «καυτές» στη συνέχεια.

Ας ξεκινήσουμε με το πιο βασικό ερώτημα. Ήταν άραγε τόσο δαιμόνιοι αυτοί οι «άγνωστοι» που πλαστογραφούσαν τα αποτελέσματα της Folli Follie στην Ασία, ώστε να ξεγελούν τους βασικούς ιδιοκτήτες και διοικητές της, τους άλλους μεγαλομετόχους, τους Έλληνες ορκωτούς του ομίλου, τους πιστωτές αλλά και τους θεσμικούς επενδυτές, επί σειρά ετών;

v