Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών

Είναι κοινό μυστικό ότι σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, το ελληνικό χρηματιστήριο ουδέποτε είχε δάφνες να δρέψει. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται στην ίδια τη φύση των ελληνικών επιχειρήσεων, εισηγμένων και μη, δηλαδή στο ότι είναι στην πλειονότητά τους οικογενειακές επιχειρήσεις, των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν συνηθίσει «να τις μπερδεύουν με την τσέπη τους».

Κάτι που θα έπρεπε βεβαίως να αλλάζει ριζικά με την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο, όταν πλέον οι ιδιοκτήτες μεταβάλλονται σε συνιδιοκτήτες, έχοντας αποκτήσει νέους μετόχους, μικρούς και μεγάλους. Θα έπρεπε, γράφουμε, διότι υπήρξαν και υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε πολλές εταιρείες.

Μετά τα αλλεπάλληλα σοκ που προκάλεσαν οι οικονομικές κρίσεις, η επανεμφάνιση ακραίων πολιτικών ρευμάτων και οι γεωπολιτικές μεταβολές ισορροπιών, γίνεται σταδιακά φανερό ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, απ’ όλες τις απόψεις: οικονομικές, τεχνολογικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές.

Η αρχική έκπληξη και αδράνεια των ηγεσιών αντικαθίσταται από κάποια «βήματα μπροστά», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν βρεθεί οι νέες λύσεις, οι νέες ισορροπίες που θα διαφυλάξουν τις αξίες της «αστικής Δημοκρατίας» και του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού.

Με αφορμή την επαναφορά στο προσκήνιο της τραγωδίας στο Μάτι, ίσως θα πρέπει όλο το πολιτικό σύστημα αλλά κι εμείς οι πολίτες να ξανασκεφτούμε πόση «φαιά ουσία» αναλώνουμε σε θέματα υψίστης σημασίας, τα οποία όμως ελάχιστα σχετίζονται με αυτό που αποκαλούμε «καθημερινότητα».

Θέματα που άπτονται της ασφάλειάς μας, είτε πρόκειται για την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, είτε για το Λιμενικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις. «Αχρείαστες να 'ναι», λέμε συνήθως για τις παραπάνω υπηρεσίες και τις αναλογιζόμαστε μόνον αν φτάσουν να μας αφορούν προσωπικά και άμεσα, διότι πέσαμε θύματα, ή όταν συμβεί μια τραγωδία!

Λίγες μέρες απομένουν πλέον για την πρώτη «επέτειο» από την ημέρα των συνταρακτικών αποκαλύψεων του fund QCM για τη Folli Follie.

Παρά την καταστροφή που επήλθε στην εταιρεία και το πρωτοφανές μέγεθος της απάτης, ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, δηλαδή ο έως πρότινος Διευθύνων Σύμβουλος, εναντίον του οποίου έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα κι έχει ήδη κληθεί ως ύποπτος για άλλα βαριά αδικήματα, όπως η πλαστογραφία και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εξακολουθεί να συμμετέχει στη «νέα» διοίκηση της πολύπαθης εταιρείας ως μη εκτελεστικό μέλος!

Η ολοένα κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας, βασικές πτυχές της οποίας συμπαρασύρουν και την Ευρώπη, είναι πλέον ορατή δια γυμνού οφθαλμού.

Αν δεν έφταναν οι αιχμηρές δηλώσεις των εκατέρωθεν πρωταγωνιστών, η κατάθεση «καυτού» νομοσχεδίου στο Κογκρέσο, που προωθεί την αναβάθμιση των σχέσεων με Ελλάδα και Κύπρο, εις βάρος των τουρκικών διεκδικήσεων, μόλις προ ολίγων ημερών, αλλά και η ακόμη πιο «φρέσκια» ταξιδιωτική οδηγία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αποτελούν πολύ «απτά» παραδείγματα.

v