Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών

Όπως έχει επισημάνει από καιρό η στήλη, οι σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας αποτελούν κρίσιμη απειλή, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τη χώρα. Ωστόσο, πέρα από τη γνωστή διάσταση της Κύπρου, που εδώ και δέκα χρόνια ταυτίζεται με τα ευρύτερα ελληνικά συμφέροντα, τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις μας με τη γείτονα έχουν γίνει τριγωνικές, καθώς επηρεάζονται τα μέγιστα από τις σχέσεις της Τουρκίας με την υπόλοιπη Ευρώπη και από το λεγόμενο μεταναστευτικό.

Από τη μια πλευρά, η μεταναστευτική «ροή» κι ο έλεγχος της στρόφιγγας στα τουρκικά σύνορα προς Δυσμάς, έχει εξελιχθεί σε στρατηγικό «ατού» της Τουρκίας, σε ένα μέσο εκβιασμού πρακτικά, τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Κι από την άλλη, η ίδια αυτή ροή, πέρα από τις δυσχέρειες που δημιουργεί στη χώρα μας, αποτελεί εν δυνάμει απειλή σε ό,τι αφορά την ενδο-απομόνωση της χώρας μας από τους ίδιους της τους εταίρους, προκειμένου να περιοριστεί η εκτόνωση σε άλλες χώρες, στο εσωτερικό της γηραιάς ηπείρου.

Στο σχόλιο της προηγούμενης Δευτέρας είχε επισημανθεί η ευρύτερη σημασία της επένδυσης στο Ελληνικό και του «σήματος» που θα δώσει μια αύξηση κεφαλαίων στη Lamda Development, προς τους επενδυτές που παρατηρούν τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ανακοινώθηκε μέσα στην ίδια εβδομάδα κι όπως αποδείχθηκε, έχει και εντελώς ελληνική σφραγίδα, καθώς η μεγάλη αύξηση των 650 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από τον όμιλο Λάτση με τη συμμετοχή δύο ακόμη ελληνικών ομίλων, του ομίλου Olympia (συμφερόντων Πάνου Γερμανού) και της VNK Capital της οικογενείας Κάτσου, που συνολικά επενδύουν περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης έχουν εδραιώσει υψηλές προσδοκίες τόσο στο μέτωπο των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων, όσο και γενικότερα στην «αγορά», εδραιώνοντας μια τάση που είχε άλλωστε εκδηλωθεί έντονα, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι ήταν το αδιαφιλονίκητο «φαβορί» των εθνικών εκλογών.

Σε ό,τι αφορά το Χρηματιστήριο, πέρα από την πορεία των τιμών, οι προσδοκίες αυτές έχουν καταστεί έκδηλες και από το γεγονός ότι σε ορισμένες μετοχές έχει εκδηλωθεί, έστω και κερδοσκοπικά, μια τάση συγκέντρωσης «χαρτιών», προκειμένου να δημιουργηθεί όφελος από την περαιτέρω άνοδο.

Η στήλη έχει πάγια αδυναμία στο θέμα της φοροδιαφυγής που μαστίζει τη χώρα και κατά πάγια πρακτική, μεταφέρει το βάρος των δημόσιων οικονομικών στα συνήθη υποζύγια, ήτοι κυρίως στους μισθωτούς και τους ειλικρινείς φορολογούμενους.

Μόλις προχθές ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μια σειρά φορολογικών μειώσεων, που αφορούν είτε τις επιχειρήσεις είτε κατά κύριο λόγο τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η μείωση του πρώτου συντελεστή για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, από 22% σε 9%, τους τελευταίους κυρίως αφορά.

Η μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις από 28% σε 24% και της φορολογίας μερισμάτων από το 10% στο 5% έχει προφανείς σκοπούς αναφορικά με την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρότι στο τραπέζι παραμένει η περίφημη «προκαταβολή φόρου», που στην πράξη σχεδόν διπλασιάζει την επιβάρυνση, ιδίως σε περιπτώσεις αυξανόμενης κερδοφορίας από χρόνο σε χρόνο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά από μια δεκαετία κρίσης, στη διάρκεια της οποίας ανοίχτηκαν μεγάλες πληγές στον κοινωνικό ιστό, αλλά ταυτόχρονα τέθηκαν οι βάσεις για να γίνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της χώρας, η νέα κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να προχωρήσει σε μεγάλες τομές, τόσο σε σχέση με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη όσο και αναφορικά με την «καθημερινότητα» του πολίτη, είτε αυτό αφορά την ασφάλειά του είτε και τη διευκόλυνσή του στις δοσοληψίες με τον κρατικό δεινόσαυρο.

v