Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Μικτά πρόσημα λόγω πετρελαίου

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς η άνοδος της τιμής του αργού πετρελαίου κατά 2%, λόγω της έντασης στην περιοχή του Ιράκ, αντιστάθμισε τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού που ενίσχυσαν τις προσδοκίες για λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων. Μικτή εικόνα και στην Ευρώπη.

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς η άνοδος της τιμής του αργού πετρελαίου κατά 2%, λόγω της έντασης στην περιοχή του Ιράκ, αντιστάθμισε τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού που ενίσχυσαν τις προσδοκίες για λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων. Μικτή εικόνα και στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Dow Jones και S&P 500 διατηρούνται στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2001.

Ειδικότερα, η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη έκλεισε στα 63,45 δολάρια ανά βαρέλι με κέρδη της τάξεως του 2%, με τα βλέμματα της αγοράς στραμμένα στην πρώτη αμερικανική επίθεση στο Ιράκ μετά από τρία χρόνια.

Στο μέτωπο των macro, η ενίσχυση του πληθωρισμού περιορίστηκε στο 0,1% το Φεβρουάριο από 0,7% τον προηγούμενο μήνα, ευθυγραμμιζόμενη με τις προσδοκίες της αγοράς.

Τα ευχάριστα νέα ήρθαν από το δομικό πληθωρισμό, που ενισχύθηκε επίσης κατά 0,1% το Φεβρουάριο, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για ενίσχυση κατά 0,2%.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύεται κατά 3,6% έναντι 4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δομικός πληθωρισμός περιορίζεται στο 2,1%.

Εν τω μεταξύ, επιβράδυνση παρατηρείται στην αμερικανική αγορά νέων κατοικιών, καθώς το Φεβρουάριο πωλήθηκαν 2.120.000 νέες κατοικίες έναντι 2.276.000 νέων κατοικιών τον προηγούμενο μήνα.

Στην αγορά εργασία, οριακές μεταβολές παρατηρούνται στις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Μαρτίου. Τέλος, επιβράδυνση μεγαλύτερη της αναμενόμενης εμφάνισε ο βιομηχανικός δείκτης Philly Fed.

Σε επίπεδο κλάδων, χρηματιστηριακές, εταιρίες κατασκευής κατοικιών, κοινής ωφέλειας, λιανικού εμπορίου, ενέργειας και πετρελαϊκών υπηρεσιών αποκόμισαν κέρδη.

Υποχώρηση σημείωσε η μετοχή της Bear Stearns παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε αύξηση κερδοφορίας για το α’ τρίμηνο κατά 36% ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Πιέσεις δέχθηκε για δεύτερη ημέρα και η μετοχή της Lehman Brothers τα κέρδη της οποίας επίσης ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων.

Απώλειες για τον τίτλο της Ford Motor, μετά την υποβάθμιση σε underweight από overweight από την JP Morgan, η οποία ανησυχεί για τις πωλήσεις των SUV.

Κέρδη αποκόμισε η μετοχή της Qualcomm, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της Merrill Lynch σε buy από neutral.

To δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε άνοδο κατά 1,46% στα 9,74 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,74% στα 10,84 δολάρια. Απώλειες 1,20% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 30,58 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 11.253,24 μονάδες με κέρδη 0,39%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 0,53%, στις 2.299,56 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,18%, στις 1.305,33 μονάδες.

Μικτές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο αποκόμισε κέρδη 0,47% στις 5.993,20 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε οριακά και 0,01% στις 5.897,79 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε οριακή πτώση 0,04% στις 5.126,01 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v