Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall:Βελτιώνεται το κλίμα μετά τη Μπεζ Βίβλο (upd)

Ενισχύονται οι ανοδικές τάσεις στη Wall Street με τους Dow Jones και S&P 500 να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στα υψηλά 5 ετών, μετά τη δημοσιοποίηση της Μπεζ Βίβλου της Fed, σύμφωνα με την οποία η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζεται με ήπιους αλλά σταθερούς ρυθμούς. Κέρδη για τις ευρωαγορές που προσεγγίζουν υψηλά 5ετίας.

Ενισχύονται οι ανοδικές τάσεις στη Wall Street με τους Dow Jones και S&P 500 να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στα υψηλά 5 ετών, μετά τη δημοσιοποίηση της Μπεζ Βίβλου της Fed, σύμφωνα με την οποία η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζεται με ήπιους αλλά σταθερούς ρυθμούς. Κέρδη για τις ευρωαγορές που προσεγγίζουν υψηλά 5ετίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Μπεζ Βίβλο οι πληθωριστικές πιέσεις τις τελευταίες έξι εβδομάδες ήταν μικρές. Παράλληλα, αν και καταγράφηκε αύξηση στα κόστη λειτουργίας των επιχειρήσεων, σε επίπεδο λιανικής η ενίσχυση των τιμών ήταν μικρή.

Στο μέτωπο των macro, ο δείκτης τιμών εισαγωγών υποχώρησε κατά 0,5% το Φεβρουάριο λόγω έντονης υποχώρησης των τιμών στο αργό πετρέλαιο και τα παράγωγα προϊόντα του, έναντι εκτιμήσεων για υποχώρηση κατά 0,6%. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών εισαγωγών εμφανίζεται ενισχυμένος κατά 7,6%.

Παράλληλα, εκτίναξη της μεταποιητικής δραστηριότητας στην περιοχή της Νέας Υόρκης το Μάρτιο δείχνει ο δείκτης Empire, ο οποίος ενισχύθηκε στο 31,2 από 21 τον προηγούμενο μήνα, έναντι προσδοκιών για περαιτέρω υποχώρηση στο 18,9.

Στο ενεργειακό μέτωπο, η τιμή του αργού πετρελαίου κινείται πτωτικά μετά την ανακοίνωση ότι κατά την προηγούμενη εβδομάδα τα στρατηγικά αποθέματα ενισχύθηκαν και βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 1999.

”Είχαμε κάποια καλά νέα κερδοφορίας και υπάρχουν και κάποια καλά νούμερα από το μέτωπο του πληθωρισμού”, σχολίασε ο Charles Rotblut, αναλυτής της Zacks.com.

”Ωστόσο, ακόμη προσπαθούμε να χωνέψουμε το γεγονός ότι έχουμε επιτόκια που αυξάνονται την ίδια στιγμή που η οικονομία επεκτείνεται και η εταιρική κερδοφορία ενισχύεται. Με τον Dow σε υψηλά 5ετίας σίγουρα υπάρχει λόγος για κάποιους επενδυτές να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφθούν αν η άνοδος είναι λογική”, πρόσθεσε.

Σε επίπεδο κλάδων, εταιρίες δικτύων, αεροπορικές, μεταφορών, πληροφορικής και μεταλλευτικές κινούνται υψηλότερα, ενώ στον αντίποδα υποχωρούν ημιαγωγοί, φαρμακευτικές και εταιρίες πετρελαϊκών υπηρεσιών.

Κέρδη αποκομίζει η μετοχή της DuPont, η οποία βελτίωσε τις προβλέψεις της για την κερδοφορία του 2006 λόγω ”καλύτερης λειτουργικής απόδοσης”.

Ανοδικά κινείται και ο τίτλος της Sears Holdings, μετά την ανακοίνωση ότι τα καθαρά κέρδη της στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο ενισχύθηκαν στα 648 εκατ. δολ. από 309 εκατ. δολ. κατά το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Πιέσεις δέχεται η μετοχή της Lehman Brothers παρά το γεγονός ότι τα κέρδη α’ τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 11.207 μονάδες με κέρδη 0,50%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,48%, στις 2.307 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,37%, στις 1.302 μονάδες.

Μικρά κέρδη για τις βασικές ευρωπαϊκές αγορές που προσεγγίζουν υψηλά 5ετίας. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,24% στις 5.965,10 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε νέο υψηλό 5 ετών στις 5.980,5 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο κατά 0,47% στις 5.898,48 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε σε νέο υψηλό και συγκεκριμένα στις 5.127,93 μονάδες με κέρδη 0,21%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v