Δείγματα δυναμικής στη Wall Street

Μετά από μια στάσιμη χρονιά το 2005, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά δείχνει πολύ μεγαλύτερο δυναμισμό εφέτος, με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει ήδη κέρδη 6%. Έκθεση της Citigroup προβλέπει συνέχεια της ανοδικής κίνησης και τον δείκτη στις 1.400 μονάδες έως το τέλος του έτους.

του Philip Coggan

Μετά από μια στάσιμη χρονιά το 2005, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά δείχνει πολύ μεγαλύτερο δυναμισμό εφέτος, με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει ήδη κέρδη 6%.

Ενώ η ομολογιακή αγορά εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη για τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ (και την ενίσχυση των αποδόσεων των ομολόγων σε Ιαπωνία και ευρωζώνη), η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να υποστηρίζεται από την ισχυρή αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας στο πρώτο τρίμηνο.

Ο Tobias Levkovich της Citigroup επισημαίνει: ”Συνεχίζουμε να εκτιμούμε ότι η ευρύτερη αγορά παρουσιάζει καλές ευκαιρίες, βασιζόμενοι στη δουλειά μας στους δείκτες κλίματος, αποτίμησης και κερδοφορίας, ενώ και οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες εμφανίζονται πιο θετικοί. Παραμένουμε αγοραστές μετοχών με τιμή-στόχο του S&P 500 στις 1.400 μονάδες έως το τέλος του έτους”.

Ο κ. Levkovich προσθέτει ότι το μοντέλο χρηματιστηριακού κλίματος βρίσκεται στην παρούσα φάση, σε περιοχή ”πανικού”. Οι προηγούμενες φορές που βρισκόταν σε αυτή την περιοχή οδήγησαν σε σημαντικά κέρδη για την αγορά μέσα στο επόμενο εξάμηνο, στις 9 από τις 10 περιπτώσεις.

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά ενδέχεται να επωφεληθεί και εάν οι εγχώριοι επενδυτές αποφασίσουν να την αντιμετωπίσουν ως ”ασφαλή λιμένα”. Οι εκροές κεφαλαίων προς τις ξένες αγορές διαμορφώνονταν σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί ξεπούλημα σε πολλές αναδυόμενες αγορές, ιδίως της Μέσης Ανατολής ή σε επικίνδυνες περιοχές όπως η Βενεζουέλα και το Πακιστάν. Ίσως τα χρήματα αυτά να επιστρέψουν σπίτι τους.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v