”Ρελάνς” Wall με αμετάβλητα επιτόκια

Τις σημαντικές απώλειες που προκαλούσε το λογιστικό σκάνδαλο της Worldcom στους βασικούς δείκτες της Wall κατόρθωσε να υπερσκελίσει, σε διάστημα 60 λεπτών, η απόφαση της FOMC να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα (στο 1,75%). Όπως ανακοινώθηκε, η σχετική απόφαση οφείλεται στην μείωση της τελικής ζήτησης.

Εντυπωσιακό rebound από τις πτωτικές τάσεις που κατέγραφε, πραγματοποίησε η Wall Street τα 60 τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, με ανάγλυφες επιρροές από την (αναμενόμενη) απόφαση της νομισματικής επιτροπής των ΗΠΑ να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα και παρά την έντονη ανησυχία που προκάλεσε στις ανά τον κόσμο αγορές το λογιστικό σκάνδαλο στη Worldcom.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, κατά το 2001, αλλά και το α΄ τρίμηνο του 2002 η διοίκηση της Worldcom απέκρυψε έξοδα που ανέρχονταν σε 3,8 δισ. δολ., με αποτέλεσμα τα κέρδη της εταιρίας να διογκωθούν ισόποσα. Η εταιρία, απολύοντας 17.000 εργαζόμενους πασχίζει τώρα να αποφύγει τη φημολογούμενη χρεοκοπία.

Το γεγονός σχολίασε και ο πρόεδρος Μπους από το Κάλγκαρι του Καναδά, όπου βρίσκεται. Ο Τζ. Μπους χαρακτήρισε την εξέλιξη ”εξοργιστική”, ενώ υποσχέθηκε πλήρη έρευνα για αυτούς ”οι οποίοι παραπληροφόρησαν επενδυτικό κοινό και εργαζόμενους” .

Εξάλλου, στη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής των ΗΠΑ, αποφασίστηκε να παραμείνουν τα επιτόκια αμετάβλητα (στο 1,75%), καθώς η ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας εκτιμάται ότι παρουσιάζει επιβράδυνση.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο θετικότερα από τα αναμενόμενα ήταν τα νέα από τις πωλήσεις νέων κατοικιών (αυξήθηκαν στο 1,03 εκατ. μονάδες, έναντι προβλέψεων για 920.000), αλλά και από τις παραγγελίες διαρκών αγαθών, που το Μάιο διαμορφώθηκαν στο 0,6% έναντι του 0,4% τον Απρίλιο και των προβλέψεων για 0,5%.

Στο -0,07% και τις 9.120 μονάδες ολοκλήρωσε την ημέρα ο Dow, ενώ στις 1.429 μονάδες βρέθηκε ο Nasdaq (+,038%). Απώλειες κατά 0,27% κατέγραψε ο δείκτης S&P 500, πέριξ των 973 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v