Πτωτικά η Wall Street - αμετάβλητα τα επιτόκια

Στις απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα επιστρέφουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς εξακολουθούν να δέχονται πίεση από το λογιστικό σκάνδαλο της Worldcom, ύψους 3,8 δισ. δολ. Εξάλλου, αμετάβλητα, στο 1,75% άφησε τα επιτόκια η νομισματική επιτροπή των ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι η πορεία για την ανάκαμψη δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Αρνητικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά τον πρόσκαιρο περιορισμό των απωλειών, αφού έντονες είναι οι πιέσεις από την πολύκροτη αποκάλυψη της λογιστικής τρύπας στις καταστάσεις της Worldcom και η αναμενόμενη απόφαση της FOMC για σταθερά επιτόκια δεν άλλαξε το τοπίο.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, κατά το 2001, αλλά και το α΄ τρίμηνο του 2002 η διοίκηση της εταιρίας απέκρυψε έξοδα που ανέρχονταν σε 3,8 δισ. δολ., με αποτέλεσμα τα κέρδη της εταιρίας να διογκωθούν ισόποσα. Η εταιρία, απολύοντας 17.000 εργαζόμενους πασχίζει τώρα να αποφύγει τη φημολογούμενη χρεοκοπία.

Το γεγονός σχολίασε και ο πρόεδρος Μπους από το Κάλγκαρι του Καναδά, όπου βρίσκεται. Ο Τζ. Μπους χαρακτήρισε την εξέλιξη ”εξοργιστική”, ενώ υποσχέθηκε πλήρη έρευνα για αυτούς οι οποίοι παραπληροφόρησαν επενδυτικό κοινό και εργαζόμενους”

Στη σκιά των δραματικών εξελίξεων παρέμεινε ο η συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής των ΗΠΑ, κατά την οποία αποφασίστηκε να παραμείνουν τα επιτόκια αμετάβλητα (στο 1,75%), καθώς η ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας εκτιμάται ότι παρουσιάζει επιβράδυνση. ”Αναμενόμενη” χαρακτηρίζουν την απόφαση αμερικανοί αναλυτές.

Στα… ψιλά εξάλλου φαίνεται να περνούν και οι ειδήσεις από τις διαρκείς παραγγελίες και τις πωλήσεις νέων κατοικιών. Όπως ανακοινώθηκε, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών παρουσίασαν άνοδο το Μάιο κατά 0,6%, ύστερα από την άνοδο κατά 0,4% του Απριλίου, έναντι προβλέψεων των αναλυτών για άνοδο κατά 0,5%. Επίσης θετικές ανακοινώθηκαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών, των οποίων ο αριθμός ανήλθε (σε ετήσια βάση) στο 1,03 εκατ. έναντι προβλέψεων για 920.000.

Στο -1,52% και κάτω από τις 9.000 μονάδες, στις 8.989, κινείται τώρα ο Dow, ενώ στις 1.398 μονάδες διαμορφώνεται ο Nasdaq (-1,79%). Απώλειες της τάξης του -2,08% καταγράφει ο S&P, στο επίπεδο των 955 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v