Οι νέες κατοικίες εξομαλύνουν τις πιέσεις στη Wall

Η αύξηση κατά 8,1% των πωλήσεων νέων κατοικιών στις ΗΠΑ το Μάιο αποτελεί το ευχάριστο γεγονός και οδηγεί στον μετριασμό των πιέσεων στη Wall, που προκάλεσε το νέο λογιστικό σκάνδαλο της WorldCom.

Εντυπωσιακή αντίσταση επιδεικνύει η Wall Street στο νέο λογιστικό σκάνδαλο της WorldCom, με τους δείκτες να καταγράφουν σχετικά συγκρατημένες απώλειες. Θετικά επιδρά στην αγορά και τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία για τις πωλήσεις νέων κατοικιών, που αυξήθηκαν 8,1% το Μάιο.

Η WorldCom, η δεύτερη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρία των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης ότι θα αναδημοσιεύσει τα αποτελέσματα των πέντε τελευταίων τριμήνων, καθώς οι ζημίες περίπου 3,9 δις. δολαρίων δεν συμπεριλήφθηκαν σύμφωνα με τους γενικά αποδεκτούς λογιστικούς κανονισμούς.

Η αμερικανική εταιρία άμεσα απέλυσε τον οικονομικό της διευθυντή, ενώ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να περικόψει το εργατικό της δυναμικό κατά 17.000 θέσεις.

Αντίθετα, σημαντική στήριξη παρέχει στους δείκτες η τελευταία ανακοίνωση των πωλήσεων νέων κατοικιών, που αυξήθηκαν στα 1,03 εκατ., υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο στις 920.000.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι το όλο κλίμα υποδηλώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών στα εταιρικά αποτελέσματα, οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα νέο φαινόμενο τύπου Enron.

Ωστόσο η WorldCom δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Wall Street, καθώς η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) διενεργεί έρευνα στα βιβλία της Qwest Communication.

Αρνητικά επιδρά ακόμη στην αγορά και η πτώση που καταγράφουν οι μετοχές των JP Morgan και Citigroup, καθώς έχουν τεθεί υπό εξέταση από τις αρχές, σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισαν στις συμφωνίες ενεργειακών εταιριών, όπως η Enron και η Dynegy.

Οι εταιρικές εξελίξεις αναμένεται να επισκιάσουν και τη συνεδρίαση της Fed, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τα αποτελέσματά της. Χωρίς κάποια απρόοπτη εξέλιξη, δεν προβλέπεται να μεταβάλλει την τιμή των επιτοκίων από το 1,75% που βρίσκονται.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών παρουσίασαν άνοδο το Μάιο κατά 0,6%, ύστερα από την άνοδο κατά 0,4% του Απριλίου. Η άνοδος μάλιστα ήταν υψηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για κέρδη της τάξης του 0,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v