Σοβαρές απώλειες και πάλι στη Wall (update)

Πριν ακόμη γνωστοποιηθεί το νέο μεγάλο λογιστικό σκάνδαλο στη WorldCom, οι δείκτες της Wall Street είχαν κλείσει τη συνεδρίαση με σημαντικές απώλειες. Tο αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στον τεχνολογικό κλάδο σε συνδυασμό με τις απώλειες των Philip Morris και Procter & Gamble δεν άφησαν περιθώρια για αντίσταση.

Έντονα αρνητικό παρέμεινε μέχρι και τη λήξη της συνεδρίασης το κλίμα στη Wall Street, καθώς οι δείκτες δεν κατόρθωσαν να αντισταθμίσουν τις απώλειες των τεχνολογικών μετοχών, αλλά και τις πιέσεις από την πτώση των Philip Morris και Procter & Gamble.

Μετα το κλείσιμο της συνεδρίασης όμως, ”έσκασε” σαν βόμβα και η είδηση για νέο λογιστικό σκάνδαλο, αυτή τη φορά στον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό WorldCom. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC, πρόκειται για λογιστική απάτη το ύψος της οποίας ανέρχεται πιθανότατα σε 3,6 δισ. δολάρια!!

Κατα το ίδιο ρεπορτάζ, (που οδήγησε σε πτώση της μετοχής της WorldCom σε ποσοστό έως και 70% κατα την after hours συνεδρίαση των χρηματιστηρίων), ήδη εκδιώχθηκε από την εταιρία ο οικονομικός της διευθυντής (CFO), ενω θεωρείται εξαιρετικά πιθανό οτι θα πρέπει να αναμορφωθούν οι λογιστικές καταστάσεις του αμερικανικού κολοσσού, για τα τελευταία πέντε τρίμηνα! Πιθανή πλέον θεωρείται και η αίτηση πτώχευσης εκ μέρους της WorldCom.

Κατα την άποψη πολλών αναλυτών, η είδηση για νέο σκάνδαλο με λογιστικές καταστάσεις και μάλιστα αυτού του μεγέθους, ενδέχεται να έχει σοβαρή επίδραση στις αγορές σήμερα Τετάρτη.

Εντός της κανονικής συνεδρίασης, η αντίσταση που προέβαλλαν οι μετοχές της DuPont δεν ήταν αρκετή ώστε να διατηρήσει σε θετικό κλίμα τον Dow Jones. Η εταιρία κατέγραψε ουσιαστική άνοδο, καθώς αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου.

Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της εταιρίας αεροναυπηγικής Boeing, ύστερα από αναφορές σχετικά με πιθανή αύξηση της παραγωγής της μέχρι το 2004, μετά από την πτώση των προηγουμένων δύο ετών.

Οι απώλειες της Coca Cola αλλά και της Procter & Gamble δημιούργησαν έντονες πιέσεις στην πορεία των δεικτών, και ιδιαίτερα στους Dow Jones και S&P.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,67%, ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες ύψους 2,49% ενώ και ο S&P σημείωσε πτώση κατά 1,67%.

Πτωτικά κινήθηκε η Philip Morris για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς και άλλες μετοχές καπνοβιομηχανιών, εν μέσω έντονων ανησυχιών για πιθανή καταβολή αποζημιώσεων σε άρρωστους καπνιστές.

Οι επενδυτές από την πλευρά τους εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι σχετικά με την πορεία ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, ύστερα μάλιστα και από τα τελευταία οικονομικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Οκτώβριο, αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η οποία ωστόσο ήταν μικρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Παράλληλα, οι πωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν στα 5,75 εκατ. τον περασμένο μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι ο αριθμός θα διαμορφωνόταν στα 5,70 εκατ.

Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να απασχολήσουν τη Fed , η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τη διήμερη συνεδρίασή της.

Όσον αφορά στον τεχνολογικό κλάδο, η Cytyc σημείωσε υψηλές απώλειες ύστερα από την απόρριψη πρότασης εξαγοράς της από την ανταγωνιστική Digene.

Αρνητικά επέδρασε στην αγορά και η προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή της Hewlett-Packard το 2002 και 2003 από τη Goldman Sachs.

Αντίθετα, η Prudential αναβάθμισε τις μετοχές της κατασκευάστριας εταιρίας εξοπλισμού μικροεπεξεργαστών Advanced Micro Devices σε buy από hold.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v