Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Μικρά κέρδη λόγω Ford και πετρελαίου

Με μικρά κέρδη ”έκλεισε” η Wall Street, καθώς η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών και τα καλά αποτελέσματα και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Ford βοήθησαν στη διατήρηση του θετικού κλίματος στην αμερικανική αγορά. Πτώση στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Με μικρά κέρδη ”έκλεισε” η Wall Street, καθώς η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών και τα καλά αποτελέσματα και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Ford βοήθησαν στη διατήρηση του θετικού κλίματος στην αμερικανική αγορά. Πτώση στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Η ενίσχυση έρχεται μετά από τη σημαντική πτώση που κατέγραψε η Wall Street την Παρασκευή, με τους Dow και Nasdaq να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από το 2003.

”Παρατηρείται μία μικρή κόπωση από την Παρασκευή και οι επενδυτές επανατοποθετούνται” σχολίασε ο Jay Suskind, διευθυντής trading της Ryan, Beck & Co.

”Ωστόσο δεν υπάρχει πανικός καθώς η πτώση της Παρασκευής εξηγήθηκε. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ήταν απογοητευτικά, είχαμε μία μεγάλη άνοδο τον Ιανουάριο, οπότε η αποκόμιση κερδών ήταν αναμενόμενη, ενώ την Παρασκευή έληξαν και τα δικαιώματα στα παράγωγα” πρόσθεσε.

Στο μέτωπο των macro, οριακή ενίσχυση κατά 0,1% εμφάνισε το Δεκέμβριο ο ”δείκτης των δεικτών”, έναντι ανόδου 0,9% (αναθεωρημένα στοιχεία) το Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ενίσχυση κατά 0,2%.

Στην αγορά ενέργειας, η τιμή του αργού πετρελαίου αναρριχήθηκε ενδοσυνεδριακά πάνω από τα 69 δολ./βαρέλι, ωστόσο μετά την αποκομιδή κερδών που παρατηρήθηκε έκλεισε στα 68,10 δολάρια, υποχωρώντας κατά 0,55%.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκε η μετοχή της Ford που ενισχύθηκε μετά την είδηση ότι τα καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου της αυτοκινητοβιομηχανίας διαμορφώθηκαν στα 124 εκατ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 19%. Παράλληλα η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 25.000 – 30.000 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο προγράμματος αναδιάρθρωσης για την ενίσχυση της κερδοφορίας της στη Β. Αμερική.

Σε ανοδική τροχιά παρασύρθηκε και η μετοχή της αντίπαλης αυτοκινητοβιομηχανίας General Motor.

Ενισχύθηκε ο τίτλος της American Express, τα αποτελέσματα της οποίας ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Κέρδη για τον τίτλο της Albertson’s καθώς η αλυσίδα συμφώνησε για την εξαγορά της από κοινοπραξία των οποίων ηγούνται οι Supervalu Inc. και CVS Corp. έναντι τιμήματος ύψους 9,8 δισ. δολαρίων.

Θετική η εικόνα της Yahoo μετά την αναβάθμιση της σύστασης από την Bear Stearns σε outperform από peer perform.

Στον αντίποδα, υπό πίεση παρέμεινε για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση η μετοχή της Intel στον απόηχο των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων που δεν ικανοποίησαν την αγορά.

Πτωτικά κινήθηκε ο τίτλος της Nike, μετά την είδηση ότι ο διευθύνων σύμβουλός της Ουίλιαμ Πέρεζ παραιτήθηκε εξαιτίας διαφωνιών με τον ιδρυτή και πρόεδρο του ομίλου, Φίλιπ Νάιτ.

Υποχώρησε η μετοχή της Bank of America, η οποία ανακοίνωσε αναπάντεχες απώλειες τριμήνου για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια.

To δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας κέρδισε 0,32%, στα 9,46 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο κατά 2,70%, στα 11,43 δολάρια. Πτώση 0,32% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 30,83 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.688,77 μονάδες με κέρδη 0,20%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε ανοδικά κατά 0,03%, στις 2.248,47 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,18%, στις 1.263,82 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες πάντως περιόρισαν τις απώλειες τους. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,20% 5660,90 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε οριακά κατά 0,01% στις 5,348,72 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,45% και διαμορφώθηκε στις 4.751,99 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v