ΗΠΑ: Προσπάθεια περιορισμού συλλογικών μηνύσεων

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εμφανίζεται έτοιμο να κλείσει τις πόρτες των δικαστηρίων σε κάποιες μορφές μεγάλων συλλογικών μηνύσεων που κατατίθενται από επενδυτές, οι οποίες επιβαρύνουν με ”υπερβολικές υποχρεώσεις” τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

της Patti Waldmeir στην Ουάσινγκτον

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εμφανίζεται έτοιμο να κλείσει τις πόρτες των δικαστηρίων στις μεγάλες συλλογικές μηνύσεις που κατατίθενται από επενδυτές, οι οποίες επιβαρύνουν με ”υπερβολικές ευθύνες” τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Οι δικαστές άκουσαν την Τετάρτη τα επιχειρήματα των δυο πλευρών, σε μια υπόθεση που θα καθορίσει εάν οι επενδυτές που διατηρούν τις θέσεις τους σε μετοχές -αντί να αγοράζουν και να πουλάνε- μπορούν να προχωρούν σε συλλογικές μηνύσεις, αξιώνοντας αποζημιώσεις για ζημιές λόγω χρηματιστηριακής απάτης. Η τελική απόφαση αναμένεται στα τέλη Ιουνίου.

Η υπόθεση αφορά τη Merrill Lynch, τη μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρία, η οποία έχει μηνυθεί για εκπόνηση ”απατηλών” αναλύσεων κατά τη διάρκεια της ”φούσκας” στις μετοχές internet. Το δικαστήριο δεν καλείται να αποφασίσει μόνο για την εν λόγω υπόθεση, αλλά για ένα πολύ ευρύτερο ζήτημα: Εφαρμόζεται η αυστηρή ομοσπονδιακή νομοθεσία για τις συλλογικές μηνύσεις μόνο σε υποθέσεις που κάποιος έχασε χρήματα επειδή αγόρασε ή πούλησε μετοχές ή εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις επενδυτών που έχασαν χρήματα κρατώντας μετοχές που ενισχύθηκαν με απάτη;

Το ΑΑRP, μια ένωση συνταξιούχων, αναφέρει ότι τυχόν μπλοκάρισμα τέτοιων συλλογικών μηνύσεων θα πλήξει τους ηλικιωμένους, οι οποίοι επενδύουν σε μετοχές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Όμως το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο ισχυρός επιχειρηματικός φορέας, επισημαίνει ότι τέτοιες συλλογικές μηνύσεις ”επιβαρύνουν” τις αμερικανικές επιχειρήσεις και επιτρέπουν στους ενάγοντες να εκβιάζουν τις εταιρίες για διακανονισμούς.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v