Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα macro συντηρούν το θετικό κλίμα στη Wall

Διευρύνει σταδιακά τα κέρδη της η Wall Street, καθώς τα ”αδύναμα” στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας ενισχύουν τις προσδοκίες για ”κλείσιμο” του κύκλου αυξήσεων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές που διαμορφώνονται σε υψηλά 5ετίας.

Διευρύνει σταδιακά τα κέρδη της η Wall Street, καθώς τα ”αδύναμα” στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας ενισχύουν τις προσδοκίες για ”κλείσιμο” του κύκλου αυξήσεων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές που διαμορφώνονται σε υψηλά 5ετίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, η ανεργία υποχώρησε στο 4,9% από το 5%. Το Δεκέμβριο δημιουργήθηκαν 108.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι των 205.000 θέσεων που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Παράλληλα, η αναθεώρηση των στοιχείων για το μήνα Νοέμβριο έδειξε 305.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 215.000 που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

”Είναι ανακουφιστικό το ότι η αγορά εργασίας δεν δείχνει σημάδια υπερθέρμανσης καθώς η Fed, αν εξετάσουμε και παλαιότερα έτη, ήταν πάντα πολύ ”ευαίσθητη” σχετικά με τις ενδείξεις για τον πληθωρισμό που προέρχονται από την αγορά απασχόλησης”, σχολίασε ο Owen Fitzpatrick, στέλεχος της Deutsche Bank.

Σε επίπεδο κλάδων, οι εταιρίες internet, πληροφορικής, ημιαγωγών και λογισμικού αποκομίζουν τα μεγαλύτερα κέρδη, ενώ ανοδικά κινούνται και αρκετές μετοχές πετρελαϊκών εταιριών, ωθούμενες από τη νέα άνοδο των τιμών του ”μαύρου χρυσού”, καθώς το αργό στη Ν. Υόρκη κυμαίνεται πάνω από τα 64 δολ./βαρέλι με κέρδη 2,33%.

Στον αντίποδα, πτωτικά κινούνται μετοχές αεροπορικών και εταιριών κατασκευής κατοικιών.

Παράλληλα, τα macro που ανακοινώθηκαν πιέζουν χαμηλότερα το δολάριο, με τη σχέση ανταλλαγής ευρώ – δολαρίου να διαμορφώνεται στα 1,2152 δολάρια.

Κέρδη της τάξης του 1,5% εμφανίζει η μετοχή της IBM μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει από το 2008 σε ”πάγωμα” του προγράμματος συνταξιοδότησης της.

Ανοδικά κινείται ο τίτλος της Yahoo, μετά την αναβάθμιση των εκτιμήσεων της Goldman Sachs για την κερδοφορία της εταιρίας.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει ο τίτλος της Google, μετά την ανοδική αναθεώρηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή από την Goldman Sachs στα 500 δολ. από τα 400 δολ. πριν.

Απώλειες για τη μετοχή της Microsoft, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της Credit Suisse First Boston από outperform σε neutral.

Πιέζεται για δεύτερη ημέρα ο τίτλος της Wal-Mart στον απόηχο της προειδοποίησης της εταιρίας για την κερδοφορία του δ’ τριμήνου.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.928 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,43%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,86%, στις 2.296 μονάδες και ο S&P 500 αποκομίζει κέρδη 0,63% στις 1.281 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο αποκόμισε κέρδη 0,71% στις 5.731,80 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,36% στις 5.536,32 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.867,15 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,66%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v