Σε ”ουδέτερα επίπεδα” τα αμερικανικά επιτόκια

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Federal Reserve επιβεβαιώνουν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα βρίσκεται κοντά σε ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής που έχει διαρκέσει ενάμιση χρόνο, με την αμερικανική αγορά να αντιδρά ανάλογα και το δείκτη S&P να καταγράφει την καλύτερη ημερήσια απόδοση από πέρυσι τον Απρίλιο.

του Christopher Swann στην Ουάσινγκτον

Επιτάχυνση σημειώθηκε στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, καθώς τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve το Δεκέμβριο δείχνουν ότι τα αμερικανικά επιτόκια δεν θα ενισχυθούν πολύ ακόμη.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,64% στην καλύτερη ημερήσια τροχιά του από τον περυσινό Απρίλιο, βελτιώνοντας το κλίμα στην αγορά μετά από ένα αδύναμο 2005, κατά το οποίο ο δείκτης ενισχύθηκε κατά μόλις 3%.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Federal Reserve, στην οποία αποφασίστηκε η ενίσχυση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25%, επιβεβαιώνουν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα βρίσκεται κοντά σε ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής που έχει διαρκέσει ενάμιση χρόνο.

Το Δεκέμβριο, η πλειονότητα των μελών της επιτροπής συμφώνησε ότι ”ο αριθμός των επιπλέον βημάτων που πρέπει να γίνουν πιθανότατα δεν θα είναι μεγάλος”.

Τα πρακτικά δείχνουν ότι τα μέλη της επιτροπής θεωρούν πλέον ότι τα αμερικανικά επιτόκια βρίσκονται σε ουδέτερα επίπεδα, χωρίς να περιορίζουν ούτε να ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη. ”Η επιτροπή θεωρεί ότι η νομισματική πολιτική δεν θα πρέπει να θεωρείται φιλόξενη”, επισημαίνεται στα πρακτικά.

Η Fed φάνηκε επίσης περισσότερο καθησυχασμένη στο μέτωπο του πληθωρισμού σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς τα μέλη της επιτροπής επισημαίνουν ότι ο έντονος ανταγωνισμός και οι περιορισμένες μισθολογικές αυξήσεις έχουν βοηθήσει στη συγκράτηση των τιμών.

Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ”στιβαρό ρυθμό”, με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν περιορισμένες.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η αντίδραση της αγοράς ήταν υπερβολική. Ο Marc Chandler, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της Brown Brothers Harriman, επισημαίνει: ”Η αγορά διάβασε τα πρακτικά και είδε αυτό που ήθελε να δει και όχι το πραγματικό νόημα”.

Επίσης, οι επενδυτές εμφανίζονται διχασμένοι για την πιθανότητα μιας επιπλέον αύξησης στην πρώτη συνεδρίαση της Fed με τον Ben Bernanke ως πρόεδρο. Οι traders θέτουν μια πιθανότητα 60% για ενίσχυση των επιτοκίων στο 4,75%, έναντι πιθανότητας 80% στα τέλη Δεκεμβρίου.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v