Αρνητικό 8μήνου για Nasdaq και 4μηνου για Dow

Η υποβάθμιση της Intel και άλλων εταιριών του κλάδου των επεξεργαστών από τη Merrill Lynch αλλά και οι ανησυχίες για την ένταση στη Μέση Ανατολή, οδήγησαν τους δείκτες στη Wall Street σε νέα χαμηλά επίπεδα.

Βαριές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες στη Wall Street με τον Dow Jones να υποχωρεί κάτω από τις 9.700 μονάδες, καθώς η υποβάθμιση της Intel από τη Merrill Lynch αλλά και οι ανησυχίες για την αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή, δημιούργησαν έντονα αρνητικό κλίμα, στέλνοντας το δείκτη NASDAQ στο χαμηλότερο επίπεδο του οκταμήνου.

Η Merrill Lynch υποβάθμισε την Intel σε ”neutral” από ”strong buy” κυρίως εξαιτίας της αρνητικής προοπτικής που διαβλέπει ο οίκος για τα προϊόντα της εταιρίας στην αγορά προσωπικών υπολογιστών. Αντίστοιχα, η Merrill Lynch προχώρησε σε αντίστοιχη υποβάθμιση των Texas Instruments.

Εξάλλου, με ανακοίνωσή της η διοίκηση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE), διαμορφώνει νέους αυστηρότερους όρους για τις 3.000 εταιρίες που είναι εισηγμένες, προκειμένου να μεταφέρει την εξουσία από τις διοικήσεις των εταιριών στα χέρια ανεξάρτητων διευθυντών, που δεν θα έχουν οικονομικούς δεσμούς με τις εταιρίες.

Οι εν λόγω προτάσεις έρχονται προκειμένου να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών ύστερα από αριθμό οικονομικών σκανδάλων που ξέσπασαν το τελευταίο διάστημα ακολουθώντας την κατάρρευση της Enron. Ο Ρίτσαρντ Γκράσσο, πρόεδρος του NYSE, δήλωσε ότι οι εταιρίες έχουν 24 μήνες στη διάθεσή τους για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 9624,64 μονάδες με απώλειες 1,76%, ενώ και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 2,53%.

Αρνητικά επέδρασαν στον Dow Jones και οι απώλειες της φαρμακοβιομηχανίας Merck, ύστερα από τις αρνητικές εκτιμήσεις της Prudential σχετικά με το φάρμακο κατά της χοληστερίνης Zocor.

Η αρνητική πορεία των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου επισκίασε και το αισιόδοξο κλίμα που δημιουργήθηκε ύστερα από την ανακοίνωση της μείωσης του αριθμού των αιτήσεων για θέσεις εργασίας κάτω από 400.000 για πρώτη φορά από το Μάρτιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v