Έντονες πιέσεις στη Wall από IBM και macro

Το μείγμα αυξανόμενων εισαγόμενων πληθωριστικών πιέσεων και καταβύθισης της δραστηριότητας στην μεταποίηση αποδεικνύεται εκρηκτικό για την Wall Street, καθώς οι επενδυτές βλέπουν τις ενδείξεις που αναζητούσαν για πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας. Πιέσεις στον Nasdaq από τα εταιρικά αποτελέσματα από IBM. Τι λέει η τεχνική ανάλυση για τον δείκτη υψηλής τεχνολογίας.

Το μείγμα αυξανόμενων εισαγόμενων πληθωριστικών πιέσεων και καταβύθισης της δραστηριότητας στην μεταποίηση αποδεικνύεται εκρηκτικό για την Wall Street, καθώς οι επενδυτές βλέπουν τις ενδείξεις που αναζητούσαν για πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας. Ωστόσο, στην παρούσα φάση επικεντρώνονται και στα εταιρικά αποτελέσματα από IBM, General Electric και Citigroup.

Ειδικότερα, οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές ώθησαν τις τιμές εισαγωγών κατά 1,8% υψηλότερα το Μάρτιο, έναντι εκτιμήσεων της αγοράς για αύξηση 1,4%.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης μεταποίησης Empire διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 ετών, στο 3,1 τον Απρίλιο από 20,2 το Μάρτιο. Οι αναλυτές τοποθετούσαν το μέγεθος στο 17,3.

Σημαντικές πιέσεις δέχονται οι μετοχές της IBM μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου. Τα κέρδη τριμήνου της εταιρίας υπολογιστών ενισχύθηκαν κατά 3%, λιγότερο από ότι αναμενόταν, καθώς δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους πωλήσεων που είχε θέσει, ενώ οι υψηλότερες συνταξιοδοτικές δαπάνες ενίσχυσαν το εργατικό κόστος του ομίλου.

Αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τους τίτλους της General Electric, η οποία ανακοίνωση ότι τα κέρδη πρώτου τριμήνου ενισχύθηκαν κατά 25% στα 4,04 δισ. δολ. με αύξηση εσόδων κατά 19% στα 39,8 δισ. δολ. Τα αποτελέσματα της εταιρίας ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Τα καθαρά κέρδη της Citigroup διαμορφώθηκαν σε 5,44 δισ. δολ. ή 1,04 δολ. ανά μετοχή στο πρώτο τρίμηνο, με αύξηση εσόδων κατά 6% στα 21,53 δισ. δολ. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας ενέκρινε επίσης πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών της τάξεως των 15 δισ. δολ.

Σημαντική ενίσχυση στην τιμή της μετοχής του καταγράφει το Instinet, η ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών του Reuters, στην είδηση ότι βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το Nasdaq για την εξαγορά του.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.244,05 μονάδες με απώλειες 0,36%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,69%, στις 1.933,54 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,28%, στις 1.158,79 μονάδες.

Οι τεχνικοί αναλυτές ζωγραφίζουν μια ζοφερή εικόνα για το δείκτη Νasdaq, ο οποίος μετά την χθεσινή συνεδρίαση διαμορφώθηκε σε χαμηλό εξαμήνου, στις 1947 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο τεχνολογικός δείκτης διέσπασε το ιδιαίτερα σημαντικό τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 1.970 μονάδων, επίπεδα τα οποία προσπαθούσαν να κρατήσουν τον δείκτη οι αγοραστές εδώ και καιρό.

Ωστόσο, η κίνηση της Πέμπτης δείχνει ότι η προσφορά ξεπέρασε κατά πολύ τη ζήτηση και το momentum βρίσκεται στην πλευρά των πωλητών. Τα επίπεδα των 1.970 μονάδων είναι ιδιαίτερα επειδή βρίσκονται στο ήμισυ της διαδρομής που επιχείρησε ο δείκτης από τις 13 Αυγούστου του 2004 (1.750 μονάδες) έως τις 3 Ιανουαρίου του τρέχοντος (2,191 μονάδες).



Εν τω μεταξύ, έντονες πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν και οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 0,69% στις 4.911,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 1,50% στις 4.049,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.330,08 μονάδες με απώλειες 1,63%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v