Η τεχνική ανάλυση περιμένει ”ξεπούλημα” στην Wall

Οι τεχνικοί αναλυτές, που λαμβάνουν τις αποφάσεις αγορών και πωλήσεων με βάση τις κινήσεις των διαγραμμάτων και των χρηματιστηριακών τάσεων, πιστεύουν ότι η ανοδική αγορά των μετοχών στις ΗΠΑ από τον Οκτώβριο 2002, θα λήξει φέτος.

Η τεχνική ανάλυση περιμένει ”ξεπούλημα” στην Wall
Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η ανοδική αγορά (bull market) στην οποία βρίσκονται οι τιμές των μετοχών στις ΗΠΑ από τον Οκτώβριο 2002, θα λήξει φέτος, σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, οι οποίοι λαμβάνουν τις αποφάσεις αγορών και πωλήσεων με βάση τις κινήσεις στα διαγράμματα τιμών και τις τάσεις των συναλλαγών.

Σύμφωνα λοιπόν με την τεχνική ανάλυση, ο αριθμός των μετοχών που φτάνουν σε υψηλό 52 εβδομάδων μειώνεται σταθερά, καθώς εταιρίες όπως η Intel Corp. έχουν υποχωρήσει έως 20% από τα υψηλά τους.

Ο δείκτης Nasdaq κοντεύει να πέσει κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών και ο δείκτης Dow Jones, αν κρίνουμε από τις κινήσεις του τον τελευταίο αιώνα, είναι ”έτοιμος” για μια πτωτική διόρθωση της τάξης του 15%.

”Περιμένουμε κάποια είδηση που θα οδηγήσει σε πανικό πωλήσεων,” έγραψε ο Paul Desmond της Lowry’s Reports στους πελάτες του την περασμένη εβδομάδα. Ο καταλύτης αυτός ίσως εμφανιστεί αυτή την εβδομάδα, όταν περίπου 40 εταιρίες του δείκτη Standard & Poor’s 500 ανακοινώνουν κέρδη α΄τριμήνου. Μεταξύ αυτών η Citigroup και η Apple Computer.

Ενώ οι μετοχές υποχωρούν στη φετινή χρονιά εξαιτίας των αυξήσεων επιτοκίων και της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου, ο δείκτης S&P 500 παραμένει σε μια κλίμακα 5 ποσοστιαίων μονάδων. Την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης αναρριχήθηκε 0,7% με άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Ο Dow ενισχύθηκε 0,6% και ο Nasdaq 0,7%.

Αναλυτές τονίζουν ότι όταν στα ”ράλι” μειώνεται ο αριθμός μετοχών που κινούνται σε υψηλά έτους, είναι σημάδι αδυναμίας. ”Είναι μια ένδειξη ότι δεν υπάρχει καταφύγιο στην αγορά,” δηλώνει ο Steve Shobin, διαχειριστικής της Americap Advisers, που περιμένει ότι το ξεπούλημα θα ξεκινήσει στην αρχή του 2006.

Η τεχνική ανάλυση δείχνει επίσης ότι ο δείκτης Nasdaq εκτινάχθηκε 96% από το χαμηλό Οκτωβρίου 2002 μέχρι το υψηλό του Δεκεμβρίου κι έχει μέχρι στιγμής στο έτος υποχωρήσει 8,1%. Στα τέλη του περασμένου μήνα υποχώρησε κάτω από το μέσο όρο 200 ημερών, τον οποίο επανέκτησε στον τρέχοντα μήνα.

Κατά τους αναλυτές εάν ο τεχνολογικός δείκτης υποχωρήσει ξανά κάτω από αυτό το μέσο όρο, θα ”τραβήξει” χαμηλότερα και τους υπόλοιπους δείκτες.

Ο Price Headley της BigTrends.com αναφέρει ότι ”είναι κόκκινο πανί να χάνει τη δύναμή του ο Nasdaq, γιατί οι τεχνολογικές μετοχές και οι άλλοι μικροί τίτλοι ήταν που ώθησαν την αγορά από τα χαμηλά του 2002.” Ο ίδιος περιμένει ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει μέχρι 11% στις 1050 μονάδες έως τον Οκτώβριο.

Κατά δε τον Alan Newman, της Longboat Global Advisors, στον τελευταίο αιώνα, ο Dow υποχωρεί 15% με 20% κάθε 2,2 χρόνια, σε μέσο όρο. Ο δείκτης θα φτάσει σε αυτό το ορόσημο τον επόμενο μήνα και ο Newman συμβούλευσε στην τελευταία ενημέρωση του πελάτες του ”να χαρούν όσο μπορούν τον Απρίλιο, γιατί μετά θα βγούμε πολύ από τον δρόμο.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v