Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βλέπει τον "γκρεμό" η Wall με πτώση 1%

Αδιαφορώντας για τα καλά στατιστικά, οι Αμερικανοί επενδυτές εκφράζουν την απελπισία τους για την απόσυρση του "plan B” στις συνομιλίες για τον δημοσιονομικό γκρεμό και ρίχνουν την Wall 1% και πλέον.

Αδιαφορώντας για τα καλά στατιστικά, οι Αμερικανοί επενδυτές εκφράζουν την απελπισία τους για την απόσυρση του «plan B” στις συνομιλίες για τον δημοσιονομικό γκρεμό και «ρίχνουν» την Wall 1% και πλέον.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,95% στις 13.186 μονάδες, ο S&P κινείται 1,05% χαμηλότερα στις 1.428 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 1,75% στις 2.997 μονάδες.

Πάντως δύο ιδιαίτερα ευνοϊκές στατιστικές ανακοινώθηκαν λίγο νωρίτερα για την αμερικανική οικονομία.

Το ατομικό εισόδημα των Αμερικανών πολιτών αυξήθηκε αισθητά τον Νοέμβριο και μάλιστα τα περισσότερα έσοδα δαπανήθηκαν στην κατανάλωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, το ατομικό εισόδημα αυξήθηκε 0,6% τον Νοέμβριο, με την μεγαλυτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο, και η ατομική δαπάνηση αυξήθηκε 0,4%. Οι οικονομολόγοι περίμεναν αύξηση 0,4% και στα δύο μεγέθη. Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2011, το εισόδημα έχει αυξηθεί 5,1%.

Επιπλέον, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών, εκτινάχθηκαν τον Νοέμβριο, δείχνοντας ανέλπιστα μεγάλες επενδυτικές διαθέσεις από μέρους των Αμερικανών επιχειρηματιών. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν 0,7% κατόπιν αύξηση 1,1% τον Οκτώβριο.

Σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, οι Ρεπουμπλικανοί ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν τις απαραίτητες ψήφους για να περάσουν το «εναλλακτικό σχέδιο», γεγονός που διέψευσε τις ελπίδες των επενδυτών για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τα τέλη του έτους.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street αναρριχήθηκε σε υψηλό 2 μηνών στις αρχές της εβδομάδας, όταν επικρατούσαν ελπίδες ότι οι συνομιλίες θα τελεσφορήσουν πριν την καταληκτική ημερομηνία στα τέλη του έτους.

Οι τραπεζικές και ενεργειακές μετοχές, που απεκόμισαν τα μεγαλύτερα κέρδη με τις ενδείξεις προόδου στις συνομιλίες, υφίστανται τώρα τις μεγαλύτερες απώλειες.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Nike ανακοίνωσε ευνοϊκά αποτελέσματα β΄ τριμήνου, όπως και η Red Hat. Αντιθέτως, η μετοχή της Research in Motion βουλιάζει καθώς ανακοινώθηκε η πρώτη στην ιστορία της μείωση αριθμου συνδρομητών.

Η αποτυχία στην επίλυση του «γρίφου» του αμερικανικού χρέους, προκαλεί έντονες πιέσεις σε όλα τα χρηματιστήρια.

Στις ευρωαγορές, που αναρριχήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας σε υψηλό 19 μηνών, ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,31% χαμηλότερα, ο DAX με απώλειες 0,47% στις 7.536 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,16% στις 3.661 μονάδες.

Ο χρυσός είναι ο ευνοημένος της σημερινής συνεδρίασης, που αποκομίζει κέρδη 4 δολ. στα 1.650 δολάρια ανά ουγκιά. Το συμβόλαιο του πετρελαίου υποχωρεί 1,2% στα 89,04 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v