Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρά κέρδη στη Wall μπροστά στο "γκρεμό"

Η αισιοδοξία του ρεπουμπλικάνου J. Boehner ότι θα υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό βελτίωσε κάπως το κλίμα στην αμερικανική αγορά. Άλμα για ΝΥSE μετά τη συμφωνία με ICE. Πτώση για χρυσό.   

Η αισιοδοξία του ρεπουμπλικάνου J. Boehner ότι θα υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό βελτίωσε κάπως το κλίμα στην αμερικανική αγορά που έκλεισε σε θετικό έδαφος. 

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,45% στις 13.311 μονάδες, ο S&P διαμορφώνεται στις 1.443 μονάδες με άνοδο 0,55% ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,20% στις 3.050 μονάδες. 
 
Ο επαπειλούμενος δημοσιονομικός γκρεμός κυριάρχησε στην επενδυτική ατζέντα και σήμερα, με τις απογευματινές δηλώσεις του ρεπουμπλικάνου John Boehner να δίνουν τον τόνο.

Ο Boehner εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία επί του προϋπολογισμού με τον αμερικανό πρόεδρο. Οι Ρεπουμπλικανοί πιέζουν για επίτευξη συμφωνίας που θα αυξάνει τους φόρους για εισοδήματα άνω του 1 εκατ. ευρώ ετησίως.

Από το στατιστικό μέτωπο, οι ανακοινώσεις έδωσαν μικτά μηνύματα.

Το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,1% στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την τρίτη και τελική μέτρηση του υπουργείου Εμπορίου. Πρόκειται για την ταχύτερη ανάπτυξη από το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Στην α΄ μέτρηση η ανάπτυξη του ΑΕΠ είχε εκτιμηθεί στο 2% ενώ στην δεύτερη στο 2,7%.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 17.000 την περασμένη εβδομάδα. Στα ταμεία εμφανίστηκαν 361.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν 360.000 αιτήσεις. Στην προηγούμενη εβδομάδα είχαν εμφανιστεί 344.000 νέοι άνεργοι στα ταμεία.

Στην συνέχεια ανακοινώθηκε ότι οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν αισθητά, κατά 5,9% τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο οι πωλήσεις παλαιών (όχι νεόδμητων) κατοικιών είχαν αυξηθεί 1,5%.

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση, ο δείκτης μεταποίησης Philadelphia Fed «πέρασε» σε θετικά επίπεδα τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 8,1 από -10,7 τον Νοέμβριο.

Στην σημερινή συνεδρίαση υπάρχει και μια σημαντική επιχειρηματική εξέλιξη, με την συμφωνία εξαγοράς του New York Stock Exchange - Euronext από το IntercontinentalExchange που αποτιμάται στα 8,2 δισ. δολ. ή 33,12 δολ. ανά μετοχή. Η τιμή των 33,12 δολ. ανά μετοχή είναι 37,7% υψηλότερη από το κλέισιμο της τιμής του NYSE Euronext στην συνεδρίαση της Τετάρτης.

Ο τίτλος του NYSE έκλεισε με εκτίναξη 34% τη συνεδρίαση.

Σταθεροποιητικές διαθέσεις επικράτησαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά από δύο ανοδικές συνεδριάσεις που είχαν οδηγήσει τους δείκτες σε υψηλά 19 μηνών. Αφορμή για τη διόρθωση έδωσε το νέο αδιέξοδο στις ΗΠΑ για τις διαπραγματεύσεις ως προς το δημοσιονομικό γκρεμό.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,06% χαμηλότερα στις 5.958 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,05% στις 7.672 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 0,07% στις 3.667 μονάδες.

Μικρά κέρδη εμφάνισε το πετρέλαιο, με το light crude oil να κλείνει στα 90,13$/βαρέλι, με οριακά κέρδη 0,20%. Στο μπλοκ των μετάλλων η εικόνα ήταν πτωτική, με το δίδυμο χρυσού αργύρου να υποκύπτου σε νέο κύμα ρευστοποιήσεων. Ειδικότερα, ο χρυσός στα 1645,9$/ουγκιά, υποχώρησε 1,3%. Στο ασήμι η εικόνα ιδιαίτερα επιθετική, με το συμβόλαιο Μαρτίου στα 29,678$/ουγκιά, να υποχωρεί κατά 4,6%.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα το δολάριο σταθεροποιούταν στα χαμηλά περιόδου, ενώ ειδικά έναντι του ευρώ βρέθηκε στο 1,3255.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v