Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγνόησαν τις καλές ειδήσεις οι επενδυτές στη Wall

Τα καλά στοιχεία της στεγαστικής αγοράς, τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της Fed, δεν κατάφεραν να κρατήσουν σε θετικό έδαφος τη Wall. "Άλμα" 19% για τη μετοχή της Facebook.

Τα καλά στοιχεία της στεγαστικής αγοράς, τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της Fed, δεν κατάφεραν να κρατήσουν σε θετικό έδαφος τη Wall. Άλμα 19% για τη μετοχή της Facebook.

Αναλυτικά οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ έπιασαν υψηλό 2 ετών καθώς αυξήθηκαν εντυπωσιακά τον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα κατά 5,3% στις 389.000 κατοικίες στο 12μηνο. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές συνεχίζεται σταθερά η ανάκαμψη στην στεγαστική αγορά γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την προσφορά ακινήτων σε προ ύφεσης επίπεδα.

Από πλευράς εταιρικών ανακοινώσεων, θετικά αντίχτυπο στην αγορά είχαν τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Boeing. Συγκεκριμένα ο αεροναυπηγικός κολοσσός ανακοίνωσε μείωση μόλις 6% στα καθαρά κέρδη γ’ τριμήνου στα 1,03 δισ. δολ. και αύξηση κατά 13% στα έσοδα, στα 20,1 δισ. Παράλληλα η διοίκηση προχώρησε στην αναβάθμιση των προοπτικών κερδοφορίας και εσόδων του ομίλου στο έτος.

Αντίστοιχα, η μετοχή της Facebook εκτοξεύτηκε 19% μετά την ανακοίνωση ισχυρής κερδοφορίας και εσόδων στο γ’ τρίμηνο αλλά και της αναβάθμισης του τίτλου από τη Citi Research.

Από πλευράς οικονομίας η Fed μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού σε επίπεδα διακύμανσης μεταξύ 0 έως 0,25% ενώ εμμένει στην εφαρμογή του τρίτου πακέτου ποσοτικής χαλάρωσης καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε ήπια επίπεδα.

Στον αντίποδα απογοητευτικά ήταν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Ευρωζώνη καθώς ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων PMI τον Οκτώβριο υποχώρησε σε χαμηλό αντίστοιχο του Ιουνίου 2009 και συγκεκριμένα στις 45,8 μονάδες έναντι 46,1.

Επιπλέον η ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας ενέργειας ΕΙΑ, ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατακόρυφα την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε έντονες πιέσεις στις αγορές του μαύρου χρυσού.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου συνέχισε και σήμερα πτωτικά, σημειώνοντας απώλειες 1,1% στα 85.58 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0.4% στα 1.702 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε άνοδο 2,5% στα 3,18 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 1,6% στα 22,25 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε απώλειες 0,19%, στις 13.077,34 μονάδες, ο S&P με πτώση 0,31% στις 1.408,76 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,29% στις 2.981,70 μονάδες.

Υπό το ρυθμό των πολλών ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων γ΄τριμήνου και στατιστικών μεγεθών κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες στις ευρωαγορές, με τα πρόσημα να μεταβάλλονται αρκετές φορές στην συνεδρίαση.

Τελικώς ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε ενισχυμένος 0,12% στις 5.805 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη με άνοδο 0,27% στις 7.193 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι έκλεισε 0,57% υψηλότερα στις 3.426 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v