Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Τίμησε" την επέτειο της Μαύρης Δευτέρας η Wall

Τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις τη Wall στην 25η επέτειο της «Μαύρης Δευτέρας». Άνω του 2% οι απώλειες για Nasdaq. Έσβησε τα εβδομαδιαία κέρδη ο Dow. Πτωση στις ευρωαγορές.

Τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις τη Wall στην 25η επέτειο της «Μαύρης Δευτέρας». Άνω του 2% οι απώλειες για Nasdaq. Έσβησε τα εβδομαδιαία κέρδη ο Dow.

Με ισχυρές απώλειες "γιόρτασε" η Wall Street την 25η επέτειο της «Μαύρης Δευτέρας», όταν ο Dow Jones- στη συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου 1987- καταποντίστηκε κατά 22,6%, προκαλώντας μαζικές ρευστοποιήσεις και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια διεθνώς.

Αφορμή για τη σημερινή πτώση στη Wall στάθηκαν μια σειρά από απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν όμιλοι κολοσσοί όπως η General Electric, Microsoft, Google (πρόωρη ανακοίνωση αποτελεσμάτων την Πέμπτη), Marvell Technology Group και Mc Donalds.

Αναλυτικά, η μετοχή της General Electric υποχώρησε 2,9% μετά την ανακοίνωση κατώτερων των αναμενόμενων πωλήσεων και εσόδων στο γ’ τρίμηνο και αντίστοιχα η μετοχή της Microsoft κινήθηκε πτωτικά 3,5% καθώς τα καθαρά κέρδη του ομίλου υποχώρησαν 22,5%.

Επιπλέον, πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα και για τη μετοχή της Mc Donalds καθώς τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 3,5% στο γ’ τρίμηνο και ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων στα καταστήματα των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε.

Στο μέτωπο της οικονομίας στις ΗΠΑ, οι μεταπωλήσεις κατοικιών το Σεπτέμβριο μειώθηκαν κατά 1,7% -εντός των προβλέψεων των αναλυτών- μετά τη θεαματική άνοδο 7,8% τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών δεν ενθουσίασαν τους επενδυτές. Συγκεκριμένα στη Σύνοδο αποφασίστηκε να ξεκινήσει εντός του 2013 η λειτουργία της νέας εποπτικής αρχής για τις τράπεζες στην Ευρωζώνη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,7% στα 90,46 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 1,3% στα 1.722 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε πτώση 1% στα 3,02 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 3,4% στα 22,02 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε απώλειες 1,52%, στις 13.343,51 μονάδες, ο S&P με πτώση 1,66% στις 1.433,19 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 2,19% στις 3.005,62 μονάδες.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι επενδυτές και στις δύο όχθες του Ατλαντικού τις εξελίξεις από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,36% στις 5.896 μονάδες, ο DAX υποχώρησε 0,76% στις 7.381 μονάδες, ενώ ο CAC έκλεισε με πτώση 0,85% στις 3.505 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με πτώση 1,7% στο σύνολο της εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v