Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία και Q3 έδωσαν πνοή στη Wall Street

Τα καλά αποτελέσματα της Goldman Sachs σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής, οδήγησαν σε κέρδη τη Wall. Άνοδος 1,6% για Citigroup. Βλέπουν διάσωση της Ισπανίας οι αγορές. “Άλμα” 3,4% για το δείκτη IBEX.

Τα καλά αποτελέσματα της Goldman Sachs σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής, οδήγησαν σε κέρδη τη Wall. Άνοδος 1,6% για Citigroup. Βλέπουν διάσωση της Ισπανίας οι αγορές. “Άλμα” 3,4% για το δείκτη IBEX.

Αναλυτικά, η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,4% έναντι συρρίκνωσης 1,4% τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,2% της βιομηχανικής παραγωγής.

Στον αντίποδα, προβλημάτισε τους επενδυτές η αισθητή άνοδος του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ σε ετήσια βάση, στο 2% έναντι 1,7% τον Αύγουστο, εξαιτίας της σημαντικής ανόδου στην τιμή της βενζίνης.

Από πλευράς εταιρικών αποτελεσμάτων, τις εντυπώσεις σήμερα κέρδισε η επιστροφή στην κερδοφορία του τραπεζικού ομίλου της Goldman Sachs. Συγκεκριμένα η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,51 δισ. δολ. στο γ’ τρίμηνο έναντι ζημιών 393 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Σημειώνεται ότι μέχρι τη Δευτέρα το 59% όσων εταιριών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η μετοχή της Citigroup μετά την αιφνίδια παραίτηση του CEO και προέδρου του ομίλου Vikram Pandit και την άμεση αντικατάστασή του από τον Michael Corbat. Υπενθυμίζεται ότι ο V. Pandit είχε ηγηθεί της Citigroup την περίοδο της κρίσης, το 2008, όταν η τράπεζα είχε διασωθεί από την αμερικανική κυβέρνηση με ένα πακέτο ύψους 45 δισ. δολαρίων.

Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, θετικό αντίχτυπο στην αγορά προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι η Ισπανία ετοιμάζεται να καταφύγει στους μηχανισμούς διάσωσης της Ευρωζώνης.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε οριακά 0,1% στα 92 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,5% στα 1.746 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε άνοδο 3,2% στα 2,91 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 5.8% στα 23,56 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε άνοδο 0,95%, στις 13.551,78 μονάδες, ο S&P με κέρδη 1,03% στις 1.454,92 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 1,21% στις 3.101,17 μονάδες.

Στις υπόλοιπες αγορές, σημαντικά κέρδη απεκόμισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και το ευρώ που ενισχύθηκε πάνω από το 1,30$ για πρώτη φορά σε μια εβδομάδα, μετά την βελτίωση του δείκτη επενδυτικής ψυχολογίας στην Γερμανία και τις φήμες ότι η Ισπανία κινείται προς την κατεύθυνση του αιτήματος πλήρους διάσωσης.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε ενισχυμένος 1,13% στις 5.871 μονάδες, ο DAX κέρδισε 1,58% στις 7.376 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 2,36% υψηλότερα στις 3.501 μονάδες. Ο δείκτης ΙΒΕΧ στην Μαδρίτη έκλεισε 3,41% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v