Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μπερδεμένη" η Wall ανάμεσα σε Q3 και Ευρώπη

Επιμένει αρνητικά ο Οκτώβριος και η Wall ολοκληρώνει την χειρότερη εβδομάδα σε 4 μήνες. Καλές ειδήσεις από τραπεζικά Q3 και κάποια macro περιορίζουν την πτώση. Απώλειες στις ευρωαγορές περιμένοντας την Ισπανία.

Επιμένει αρνητικά ο Οκτώβριος στο αμερικανικό χρηματιστήριο και η Wall Street ολοκληρώνει την χειρότερη εβδομάδα σε τέσσερις μήνες, καθώς οι φόβοι για την κρίση χρεών εξακολουθούν να «στοιχειώνουν» τις αγορές.

Οι βασικοί δείκτες άνοιξαν την συνεδρίαση θετικά, χάρη στα ικανοποιητικά αποτελέσματα των τραπεζών JPMorgan Chase και Wells Fargo. Η άνοδος επιταχύνθηκε μετά την ανακοίνωση καλών στατιστικών στοιχείων, αλλά στην συνέχεια τα κέρδη εκτονώθηκαν, καθώς το επίκεντρο του ενδιαφέροντος επέστρεψε στην κρίση χρεών της ευρωζώνης και το ερώτημα αν θα ζητήσει η Ισπανία πρόσθετη βοήθεια. .

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,43% στις 13.384 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,22% στις 1.436 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει κέρδη 0,25% στις 3.057 μονάδες.

Από την αρχή της εβδομάδας μέχρι την χθεσινή συνεδρίαση, ο δείκτης Standard & Poor’s 500 σημείωνε τις χειρότερες απώλειες τεσσάρων μηνών, ενώ αντιθέτως το βαρόμετρο των αμερικανικών μετοχών είχε εμφανίσει άνοδο 2% τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Τόσο η JPMorgan (+1,8%) όσο και η Wells Fargo ανακοίνωσαν αποτελέσματα καλύτερα των προβλέψεων.

Οι αναλυτές παρατηρούν ότι οι αμερικανικοί οίκοι «καθάρισαν» νωρίς τους ισολογισμούς τους και δείχνουν πλέον να προχωρούν μπροστά ξεπερνώντας τις επιπτώσεις της κρίσης.

Από τις υπόλοιπες εταιρικές ανακοινώσεις, ξεχωρίζει η βουτιά 8% της AMD μετά την υποβάθμιση των στόχων εσόδων γ’ τριμήνου.

Από το στατιστικό μέτωπο στην Wall Street ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 1,1% τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, με την μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο, εξαιτίας της μεγάλης ανόδου των τιμών ενέργειας. Ο δείκτης, που αποτελεί προάγγελο του πληθωρισμού, αυξήθηκε 2,1% στο 12μηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 4,7% τον Σεπτέμβριο μετά από αύξηση 6,4% τον Αύγουστο

Τα στοιχεία για τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος που ανακοινώθηκαν στην συνέχεια επέτειναν τις ανοδικές τάσεις. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος ανήλθε αναπάντεχα τον Οκτώβριο στα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών καθώς βελτιώθηκε η αισιοδοξία για την κατάσταση της οικονομίας.

Στην Ευρώπη, τα πρόσημα ήταν πτωτικά στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης, παρά την ανακοίνωση ανέλπιστης αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής επί δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο.

Μετά το ανοδικό άνοιγμα της Wall, ορισμένοι δείκτες "γυρίζουν" θετικά, αλλά τελικώς επικράτησαν τα αρνητικά πρόσημα.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,63% χαμηλότερα στις 5.793 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,68% στις 7.278 32νάδες, ενώ ο CAC 0,72% χαμηλότερα στις 3.389 μονάδες.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του πετρελαίου υποχωρεί κοντά μισό δολάριο στα 91,65 δολ. ανά βαρέλι, ενώ του χρυσού υποχωρεί 9 δολ. στα 1.762 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v