Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street

Πτώση στη Wall εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Απώλειες 1,5% για Nasdaq. Στο επίκεντρο η έναρξη δημοσιοποίησης των εταιρικών αποτελεσμάτων. Άνοδος 3,2% για το πετρέλαιο.

Πτώση στη Wall εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Απώλειες 1,5% για Nasdaq. Στο επίκεντρο η έναρξη δημοσιοποίησης των εταιρικών αποτελεσμάτων. Άνοδος 3,2% για το πετρέλαιο.

Παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες των επενδυτών για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία,ιδιαίτερα μετά την προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι οι οικονομίες βαίνουν προς ύφεση μόλις τρία χρόνια αφ΄ ότου ξεπεράστηκε η τελευταία καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και τα πολιτικά προβλήματα απειλούν την ανάκαμψη σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Key Private Bank, Bruce McCain, βιώνουμε μια περίοδο ανάρρωσης μετά το πέρας ενός μήνα ευφορίας που η Fed θεωρητικά μας έδωσε περισσότερα από αυτά που ευελπιστούσαμε και θεωρητικά (πάλι) η ευρωπαϊκή κρίση φαινόταν ότι έτεινε προς επίλυση. Σήμερα ωστόσο συνειδητοποιούμε ότι τα προβλήματα στην ευρωζώνη παραμένουν με το ΔΝΤ να προειδοποιεί ότι οδεύουμε σε νέα ύφεση.»

Επιπλέον νευρικότητα επικράτησε σήμερα στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης εν αναμονή των πρώτων εταιρικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου που αναμένεται να ανακοινωθούν μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης. H Alcoa –όπως κάθε τρίμηνο- θα είναι η πρώτη εταιρία στη Wall που θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα τριμήνου, τα οποία αναμένεται να διαμορφώσουν την τάση στη συνεδρίαση της επόμενης ημέρας. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές αναμένουν μικρή μείωση στα κέρδη των εισηγμένων μετά από 11 διαδοχικά τρίμηνα αυξημένης κερδοφορίας.

Στη συνεδρίαση της Wall, πρωταγωνιστής των απωλειών ήταν ο τεχνολογικός κλάδος με την μετοχή της Intel να υποχωρεί 2,7% μετά την υποβάθμιση αξιολόγησης του ομίλου από την Sanford και την μετοχή της Netflix να σημειώνει πτώση 7% μετά την υποβάθμιση από την Bank of America Corp.

Επιπλέον, στη Wall, αναλυτές επισημαίνουν ότι παρόλο που η χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε έντονα ανοδικά το τελευταίο διάστημα , εντούτοις ο τζίρος υποχώρησε 4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι η 5η επέτειος του ιστορικού ρεκόρ κλεισίματος του S&P 500 στις 1.565 μονάδες. Και δεν είναι λίγοι οι επενδυτές στον αμερικανικό ναό του χρήματος, που φοβούνται ότι η σημερινή συνεδρίαση θα είναι η τελευταία στον ανοδικό κύκλο του «ταύρου» για την Wall Street, καθώς τα δύο από τα πιο κραυγαλέα «γυρίσματα» των αγορών που εκδηλώθηκαν την τελευταία δεκαετία, εμφανίστηκαν αυτή την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 3,2% στα 92,20 δολάρια ανά βαρέλι εξαιτίας της έντασης στις σχέσεις Τουρκίας- Συρίας ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,4% στα 1.768 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε πτώση 1,8% στο 2,73 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 3% στα 21 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε απώλειες 0,81%, στις 13.473,53 μονάδες, ο S&P με πτώση 0,99% στις 1.441,48 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 1,52% στις 3.065,02 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 0,54% στις 5.810 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη με πτώση 0,77% στις 7.235 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι υποχώρησε 0,69% στις 3.383 μονάδες.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν χάρη στις ελπίδες για τόνωση της ρευστότητας στην Κίνα, ενώ θετικά ήταν τα πρόσημα και στις περισσότερες αγορές εμπορευμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v