Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισε το πτωτικό σερί του Dow Jones

Κέρδη στη Wall Street μετά τα νέα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Θετικά μηνύματα από τις Fed και ΕΚΤ. Πρώτη εβδομάδα πτώσης για Dow, S&P μετά από έξι εβδομάδες ανόδου. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Κέρδη στη Wall μετά τα νέα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Θετικά μηνύματα από τις Fed και ΕΚΤ. Πρώτη εβδομάδα πτώσης για Dow, S&P μετά από έξι διαδοχικές εβδομάδες ανόδου.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της JP Morgan Funds, David Kelly, “Ήταν μια δύσκολη εβδομάδα για τις αγορές. Ο όγκος συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα περιορισμένος. Οι επενδυτές φαίνονται επιφυλακτικοί καθώς βλέπουν ότι οι αγορές δεν είναι τόσο φθηνές όσο στο παρελθόν και θεωρούν πιθανό ότι κάτι στραβό μπορεί να συμβεί.»

Στο μέτωπο της οικονομίας, η ανακοίνωση μεγαλύτερης της αναμενόμενης αύξησης στις παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, στήριξαν την ανοδική κίνηση των δεικτών στη Wall Street.

Ειδικότερα οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2% χάρις την αυξημένη ζήτηση σε αεροπλάνα και αυτοκίνητα.

Ωστόσο για άλλη μια συνεδρίαση στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι προθέσεις των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, οι επενδυτές εμφανίζονται δύσπιστοι όσον αφορά τις προθέσεις της Fed να προχωρήσει σύντομα σε έναν τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να τονωθεί η εγχώρια οικονομία ενώ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού η ΕΚΤ φέρεται έτοιμη να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων των περιφερειακών κρατών- μελών της Ευρωζώνης μετά την ψήφιση από το γερμανικό κοινοβούλιο του ESM.

Στις ΗΠΑ εντούτοις η δήλωση Bernanke ότι η Fed διαθέτει ποικίλα μέσα δράσης για να παρέμβει στις αγορές, τόνωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχώρησε σήμερα από το υψηλό επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,2533 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σήμερα 0,15% στα 96,11 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,1% στα 1.672 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε άνοδο 2,4% στο 1,71 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 2,9% στα 18,63 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε άνοδο 0,77%, στις 13.157,82 μονάδες, ο S&P με κέρδη 0,64% στις 1.411,10 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,54% στις 3.069,79 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, συνεχίστηκε σήμερα ο κύκλος των επαφών μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών για τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης χρεών, με την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης ήταν αναμενόμενα αλλά οι «ήπιοι τόνοι» των συνεντεύξεων των δύο ηγετών πάντως συνέβαλαν στον περιορισμό των απωλειών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι ευρωαγορές κινήθηκαν διορθωτικά στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης αλλά «γύρισαν» θετικά χάρη στην ανοδική κίνηση της Wall Street.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε αμετάβλητος στις 5.777 μονάδες, ο DAX 0,31% υψηλότερα στις 6.971 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 0,02% στις 3.433 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v