Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed και Ιαπωνία δίχασαν τη Wall Street

Δεύτερη πτώση για Dow αν και η Fed φέρεται να βρίσκεται πιο κοντά σε έναν 3ο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης. Άνοδος για S&P, Nasdaq. Απογοήτευση από το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας. Βουτιά 5,8% για τη μετοχή της Dell.

Δεύτερη διαδοχική πτώση για Dow αν και η Fed φέρεται να βρίσκεται πιο κοντά σε έναν 3ο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης. Άνοδος για S&P, Nasdaq. Απογοήτευση από το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας. Βουτιά 5,8% για τη μετοχή της Dell.

Αναλυτικά, πιο κοντά σε μια απόφαση για έναν τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης φέρεται να βρίσκεται η Fed σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα πρακτικά της Fed που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, "πολλά στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας κρίνουν ότι επιπλέον μέτρα νομισματικής στήριξης θα είναι απαραίτητα σε περίπτωση που δεν υπάρξουν σύντομα ενδείξεις ισχυρής και σταθερής ενίσχυσης της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ".

Επιπλέον, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος για άλλη μια φορά βρέθηκε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους με τον Α. Σαμαρά -μέσο συνέντευξης του στη Γερμανική εφημερίδα Bild- να ζητά από την Ευρώπη περισσότερο χρόνο για να ανασάνει η οικονομία.

Αντίστοιχα ο Όλι Ρεν για άλλη μια φορά εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει την κρίση επισημαίνοντας τον ρόλο της ΕΚΤ στη διασφάλιση της σταθερότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη διεξάγεται μαραθώνιος επαφών με τον Jean-Claude Juncker, να συναντά τον Έλληνα πρωθυπουργό, την συνάντηση Merkel – Hollande την Πέμπτη και τη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά την Παρασκευή.

Παράλληλα, η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος της Ιαπωνίας τον Ιούλιο, στοιχείο που ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, περιόρισε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall από την έναρξη της συνεδρίασης.

Ωστόσο, αργότερα, τα καλά στοιχεία στην στεγαστική αγορά στις ΗΠΑ μετρίασαν τις πιέσεις στους χρηματιστηριακούς δείκτες με τον Nasdaq έστω και πρόσκαιρα να γυρίζει σε θετικό πρόσημο. Αργότερα ωστόσο μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed οι δείκτες S&P και Nasdaq βρέθηκαν σε θετικό έδαφος και έκλεισαν τη συνεδρίαση με κέρδη.

Συγκεκριμένα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,3% τον Ιούλιο ενώ η μέση τιμή πώλησης των παλαιών κατοικιών αυξήθηκε κατά 4,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της National Association of Realtors.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Apple κινήθηκε σήμερα ανοδικά 0,6% στα 660 δολάρια, οριακά χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 665 δολ. που είχε σημειώσει ο τίτλος μόλις δύο μέρες πριν.

Επιπλέον, η μετοχή της Dell υποχώρησε 5,8% μετά την υποβάθμιση τους στόχου ετήσιων κερδών κατά 20%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά 0,4% στα 97,07 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε οριακά 0,1% στα 1.642 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε άνοδο 1,6% στο 1,69 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 0,15% στα 18,02 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε πτώση 0,23%, στις 13.172,84 μονάδες, ο S&P με οριακή άνοδο 0,02% στις 1.413,51 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,21% στις 3.073,67 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στις ευρωαγορές ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 1,42% στις 5.774 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη 1,01% χαμηλότερα στις 7.018 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι υποχώρησε 1,47% στις 3.462 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v