Ήπια αντίδραση στη Wall Street

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις επικεντρώνονται οι επενδυτές στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, ελλείψει μακροοικονομικών εξελίξεων, με μεμονωμένες μετοχές όπως της IBM και της Merck να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Πιέσεις δέχονται οι μετοχές του κλάδου των εμπορευμάτων.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις επικεντρώνονται οι επενδυτές στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, ελλείψει μακροοικονομικών εξελίξεων, με μεμονωμένες μετοχές όπως της IBM και της Merck να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Πιέσεις δέχονται οι μετοχές του κλάδου των εμπορευμάτων.

Οι μετοχές που σχετίζονται με τα εμπορεύματα υποχωρούν στις διεθνείς αγορές, καθώς η ανάκαμψη του δολαρίου πλέον του 1% έναντι του ευρώ προκαλεί μείωση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων. Συγκεκριμένα, o χρυσός υποχωρεί κατά 3,4%, στα 438,45 δολ. την ουγκιά στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου ενώ το πετρέλαιο διατηρείται κάτω από τα 42 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη. Σημαντικές πιέσεις παρατηρούνται στην τιμή του χαλκού, του σιδήρου και του καφέ.

”Οι αγορές φαίνονται να πιστεύουν ότι θα υπάρξει διόρθωση στις αγορές εμπορευμάτων” σχολιάζει ο Lex Werkheim, αναλυτής της Eureffect.

O Tom Hougaard, trader συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της City Index, επισημαίνει ότι προσδοκά πιέσεις και έντονη μεταβλητότητα στις αμερικανικές μετοχές και όχι μόνο, έως τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε και λήγουν τόσο τα συμβόλαια futures όσο και των option.

Εν τω μεταξύ, η φαρμακευτική Merck προειδοποίησε πως τα κέρδη του 2005, τα οποία δεν περιλαμβάνουν τις συλλογικές μηνύσεις για το Vioxx και τις αλλαγές στην λογιστική αποτύπωση των stock options, θα διαμορφωθούν μεταξύ 2,42 και 2,52 δολ. ανά μετοχή, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 2,57 δολ. ανά μετοχή.

Η συμφωνία της IBM να πουλήσει τις μονάδες κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Lenovo έναντι 1,75 δισ. δολ. επαναφέρει το ενδιαφέρον των επενδυτών στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα PC.

Η Lenovo εισέρχεται στην κορυφαία τριάδα των αμερικανών κατασκευαστών PC ενώ όπως συμπεραίνει η J.P. Morgan Securities, αυτός που επωφελείται περισσότερο από τη συμφωνία είναι η Dell, η οποία ενισχύει την κυριαρχία της στην αμερικανική αγορά.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.464,05 μονάδες με κέρδη 0,23%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,20%, στις 2.118,54 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,15%, στις 1.179,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, σε αρνητικό έδαφος βρίσκονται οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 0,57% στις 4.701,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,32% στις 3.775,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.206,28 μονάδες με απώλειες 0,14%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v