Τέλος εποχής: Η IBM πωλεί την επιχείρηση PC

Η IBM, η εταιρία που το 1981 διοχέτευσε στην ευρεία επιχειρηματική και καταναλωτική αγορά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που μέχρι τότε γνωρίζαμε μόνο από χόμπι, έχει βγάλει ”στο σφυρί” την επιχείρηση PC, σύμφωνα με δημοσίευμα. Ο αγοραστής προέρχεται πιθανότατα από την Κίνα.

Τέλος εποχής: Η IBM πωλεί την επιχείρηση PC
Η International Business Machines, η εταιρία που το 1981 διοχέτευσε στην ευρεία επιχειρηματική και καταναλωτική αγορά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που μέχρι τότε γνωρίζαμε μόνο από χόμπι, έχει βγάλει ”στο σφυρί” την επιχείρηση PC, σύμφωνα με δημοσίευμα των ”New York Times”.

Η ΙΒΜ έχει από καιρό παραδώσει την πρωτοκαθεδρία στους προσωπικούς υπολογιστές στην Dell και τη Hewlett-Packard, για να μπορέσει να επικεντρωθεί στην πιο κερδοφόρο επιχείρηση εξυπηρέτησης και συντήρησης επιχειρηματικών δικτύων, αλλά σε κάθε περίπτωση η πώληση σηματοδοτεί το ”τέλος εποχής” σε μια βιομηχανία την οποία βοήθησε να εφευρεθεί.

Η πώληση, που πιθανόν να κινηθεί στην κλίμακα των 1-2 δισ. δολαρίων, προβλέπεται να περιέχει όλη την ”γκάμα” προσωπικών υπολογιστών της ΙΒΜ, δηλαδή υπολογιστών desktop, laptop και notebook.

Η κίνηση είναι μια αναγνώριση ότι τα PC έχουν γίνει πλέον ένα ευρείας κατανάλωσης εμπορικό προϊόν, ένα καθημερινό εργαλείο, που αποφέρει πολύ λίγα κέρδη. Οι εταιρίες που στην εποχή μας βγάζουν τα περισσότερα χρήματα από τους προσωπικούς υπολογιστές είναι η Microsoft και η Intel.

Πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες για την πώληση αναφέρουν ότι η ΙΒΜ διεξάγει συζητήσεις με τη Lenovo, τη μεγαλύτερη κινεζική εταιρία κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή ως Legend, καθώς και τουλάχιστον έναν ακόμη πιθανό αγοραστή.

Ευλόγως, αν η μονάδα πωληθεί στη Lenovo, θα σηματοδοτήσει τη συνέχιση της ”μετανάστευσης” της μεταποίησης δυτικής υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα και την Ταϊβάν.

Εδώ και μια δεκαετία αρκετοί αναλυτές προτρέπουν την ΙΒΜ να ”ξεφορτωθεί” την επιχείρηση προσωπικών υπολογιστών, καθώς της αποφέρει ελάχιστα κέρδη ή ακόμη και ζημίες. Για φέτος τα προ φόρων κέρδη της μονάδας δεν θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. δολ.

Τα στελέχη της ΙΒΜ αντιστέκονταν επί μακρόν, θεωρώντας ότι, έστω και ζημιογόνος, η επιχείρηση PC θεωρητικώς τη βοηθά να κρατήσει τους πελάτες της, αφού οι προσωπικοί υπολογιστές είναι προϊόντα που χρησιμοποιούν ούτως ή άλλως οι επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v