Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέταρτη διαδοχική άνοδος για Dow Jones

Κέρδη για Dow, S&P κόντρα στην αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στις ΗΠΑ και τα απογοητευτικά στοιχεία εμπορικού ισοζυγίου στην Κίνα. Απώλειες για Nasdaq. Πτώση για πετρέλαιο, χρυσό. Άνοδος στις ευρωαγορές.

Κέρδη για Dow, S&P κόντρα στην αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στις ΗΠΑ και τα απογοητευτικά στοιχεία εμπορικού ισοζυγίου στην Κίνα. Πτώση για Nasdaq.

Αναλυτικά, η εκτόξευση του εμπορικού ελλείμματος της Κίνας στα 31,48 δισ. δολ. τον Φεβρουάριο, το υψηλότερο από το 2000, προβλημάτισε τους αναλυτές διεθνώς καθώς ακολουθεί μια σειρά από εξίσου απογοητευτικά εγχώρια μακροοικονομικά στοιχεία, όπως της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ενδείξεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα, δημιουργεί ανησυχίες για την πορεία των οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στις ΗΠΑ, το δημοσιονομικό έλλειμμα τον Φεβρουάριο αυξήθηκε στα 231,7 δισ. δολάρια, έναντι 222,5 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα stress tests των τραπεζών προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες εμπορικές τράπεζες θα λάβουν πράσινο φως για τη διανομή μερίσματος ή θα τους επιτραπεί η επαναγορά μετοχών.

Αντίστοιχα εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Fed για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής μετά τα θετικά στοιχεία απασχόλησης που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο αναλυτής της Davidson Cos., Fred Dickson, “Οι 13.000 μονάδες για τον Dow Jones και οι 3.000 μονάδες για τον Nasdaq είναι επίπεδα που δύσκολα θα ξεπεράσουν οι δείκτες. Θα χρειαστεί ένας συνδυασμός πραγμάτων, όπως ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία και θετικά εταιρικά αποτελέσματα στο α’ τρίμηνο, προκειμένου η Wall να κινηθεί πάνω από τα συγκεκριμένα επίπεδα.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, κυριαρχεί η συμφωνία εξαγοράς της Zoll Medical από την ιαπωνική Asahi Kasei, που έδωσε μεγάλη ώθηση στον φαρμακευτικό κλάδο.

Πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο μετά τη συμφωνία ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων με την μετοχή της Bank of America να υποχωρεί 0,8% και της Citigroup 0,2%.

Στην αγορά ομολόγων και ειδικότερα στην δημοπρασία της τάξεως των 32 δισ. δολαρίων που διενήργησε το υπουργείο οικονομικών στις ΗΠΑ, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 0,456%, σε υψηλό Οκτωβρίου 2011.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,9% στα 106,46 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά κατά 0,6% στα 1.701 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 4,6% στα 3,11 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 0,4% στα 18,49 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 0,29%, στις 12.959,71 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,02% στις 1.371,09 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,16%, στις 2.983,66 μονάδες.

Μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα, κατά την οποία κυριάρχησαν οι πυρετώδεις συνομιλίες για την ανταλλαγή χρέους της Ελλάδας, οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν σήμερα σε ιδιαίτερα περιορισμένη κλίμακα διακύμανσης.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,09% στις 5.893 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,31% στις 6.901 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 0,07% στις 3.490 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v