Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκουράζεται η Wall κατόπιν 3ήμερης ανόδου

Αρνητικά πρόσημα επικρατούν στην Wall, κάνοντας διάλειμμα στην ανοδική πορεία που έχει στηρίξει τον δείκτη S&P 500 σε άνοδο 8% μέχρι στιγμής στο έτος. Ανησυχίες για την τιμή του πετρελαίου. Διόρθωση στις ευρωαγορές.

Αρνητικά πρόσημα επικρατούν στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά από τρεις κερδοφόρες συνεδριάσεις, κάνοντας διάλειμμα στην ανοδική πορεία που έχει στηρίξει τον δείκτη Standard & Poor’s 500 σε άνοδο 8% μέχρι στιγμής στο έτος.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,3% στις 12.927 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,38% στις 1.357 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει πτώση 0,52% στις 2.933 μονάδες.

Εννέα μετοχές υποχωρούν έναντι πέντε που ενισχύονται στο New York Stock Exchange, τις πρωινές ώρες, όπου ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώνεται στις 254 εκατ. μετοχές.

Χθες εκδηλώθηκε δυναμικό ράλι τιμών στην Wall, που στήριξε τον δείκτη Dow σε απόσταση αναπνοής από τις 13.000 μονάδες για πρώτη φορά σε 4 χρόνια και τον Nasdaq από τις 3.000 μονάδες. Πάντως η αποτυχία του S&P 500 να κλείσει πάνω από το τεχνικά σημαντικό επίπεδο των 1.370 μονάδων σηματοδότησε ότι η αγορά είναι ευάλωτη σε βραχυπρόθεσμη διόρθωση.

Αναλυτές τονίζουν ότι τα χρηματιστήρια κατά πάσα πιθανότητα απλώς «ξεκουράζονται» έχοντας σημειώσει μεγάλη πρόοδο από την αρχή του έτους, αφομοιώνοντας μια σειρά ευνοϊκά στατιστικά μεγέθη για τις ΗΠΑ, καλά εταιρικά αποτελέσματα δ΄ τριμήνου αλλά και την αποκλιμάκωση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη.

Για την αμερικανική οικονομία σήμερα, ανακοινώθηκε ότι οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν 4,3% τον Ιανουάριο ΗΠΑ και το απόθεμα απούλητων διολίσθησε σε χαμηλό επτά ετών, καθώς η μείωση τιμών, ο ασυνήθιστα καλός καιρός και η βελτίωση στην οικονομία συνέβαλαν στην αύξηση της ζήτησης. Η ένωση κτηματομεσιτών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι πωλήθηκαν 4,57 εκατομμύρια παλαιές κατοικίες (στο 12μηνο).

Στον υπόλοιπο πλανήτη, ο δείκτης μεταποίησης ΡΜΙ στην Ευρώπη έδειξε αναπάντεχη συρρικνωση της δραστηριότητας τον Φεβρουάριο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης μεταποίησης της Κίνας παρέμεινε σε περιοχή συρρίκνωσης.

Αρνητικά επιδρά στην επενδυτική ψυχολογία και η υποβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch σε C από CCC.

Ανησυχίες προκαλεί η αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου, που απειλεί να υπονομεύσει περαιτέρω τις καταναλωτικές δαπάνες. Το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου στο Nymex υποχωρεί αυτή την ώρα 45 σεντς στα 105,9 αλλά παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα εννέα μηνών.

Από το επιχειρηματικό πεδίο, η μετοχή της Dell «βουλιάζει» 6,4% μετά τα απογοητευτικά κέρδη δ΄ τριμήνου που ανακοινωσε.

Αποτελέσματα ανακοινώνει σήμερα επίσης η Toll Brothers.

Η συρρίκνωση του κλάδου μεταποίησης και η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη, μαζί με τη νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, πίεσαν σε χαμηλότερα επίπεδα τα ευρωπαίκά χρηματιστήρια.

Τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,2% χαμηλότερα στις 5.917 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,93% στις 6.844 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 0,52% στις 3.447 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v