Μαδρίτη-Λισσαβόνα ζητούν "σκόντο" στην προσαρμογή

Κλιμακώνονται οι πιέσεις προς την Λισσαβόνα να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας διάσωσης, ενώ η Μαδρίτη θα ζητήσει από την ΕΕ να επαναθέσει τον στόχο του ελλείμματος 2012 στο 5% και πλέον αντί για 4,4%.

Μαδρίτη-Λισσαβόνα ζητούν σκόντο στην προσαρμογή
Η αντιπολίτευση, ο επιχειρηματικός κόσμος και τα σωματεία εργαζομένων, όλοι κλιμακώνουν τις πιέσεις προς την Λισσαβόνα να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας διάσωσης 78 δισ. ευρώ της Πορτογαλίας, προκειμένου να μετριαστεί η επίπτωση των οδυνηρών μέτρων λιτότητας στην οικονομία της χώρας, η οποία ήδη μαστίζεται από ύφεση.

Εχοντας στόχο να αποτρέψουν ένα πτωτικό σπιράλ παρόμοιο με εκείνο που έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, οι εκκλήσεις για περισσότερα κεφάλαια διάσωσης και περισσότερο χρόνο, προκύπτουν εν μέσω προειδοποιήσεων για έντονα ρήγματα στην εύθραυστη κοινωνική υποστήριξη του προγράμματος προσαρμογών.

Ο κ. Antonio Seguro, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που διαπραγματεύτηκε το πακέτο διάσωσης πριν χάσει τις γενικές εκλογές πέρσι τον Ιούνιο, δήλωσε στους διεθνείς δανειστές μέσα στην εβδομάδα ότι η Πορτογαλία χρειάζεται «τουλάχιστον ένα χρόνο παραπάνω» για να αντεπεξέλθει στους δημοσιονομικούς στόχους.

Είναι η πρώτη φορά που ένα από τρία βασικά πολιτικά κόμματα τα οποία υπέγραψαν την συμφωνία διάσωσης, διαφοροποιεί δημοσίως στην θέση του σχετικά με την συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, λίγο νωρίτερα φημολογήθηκε από την online έκδοση της εφημερίδας El Pais, ότι η Ισπανία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την άδεια να επιτραπεί στην χώρα να βάλει στόχο μείωσης του ελλείμματος 2012 στο 5% και πλέον επί του ΑΕΠ, αντί για τον αρχικό στόχο 4,4%.

Σύμφωνα με πηγές της ισπανικής κυβέρνησης, ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy και ο υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos θα καταθέσουν το αίτημα στις Βρυξέλλες εντός 10 ημερών.

Πιστεύουν ότι η ήδη εξασθενημένη οικονομία της Ισπανίας δεν μπορεί να διαχειριστεί μείωση του χρέους στο ΑΕΠ από το 8% το 2011 στο 4,4% το 2012, καθώς αυτό θα επιφέρει μεγαλύτερη συρρίκνωση ανάπτυξης και περισσότερους ανέργους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v