Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε υψηλό 3 ετών o S&P 500

Οι ευνοϊκές εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνικής κρίσης και τα εκ νέου καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, κράτησαν σε θετικό έδαφος τον Dow. Αργία τη Δευτέρα στη Wall. Εβδομαδιαία άνοδος άνω του 1% για τους δείκτες.

Οι ευνοϊκές εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνικής κρίσης και τα εκ νέου καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, κράτησαν σε θετικό έδαφος τον Dow. Πτώση για Nasdaq. Αργία την Δευτέρα στη Wall. Σε υψηλό 6,5 μηνών οι ευρωαγορές.

Οι εξελίξεις αναφορικά με το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, παρέμειναν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για άλλη μια συνεδρίαση στη Wall, με τον Dow πλέον να βρίσκεται σε απόσταση μόλις 50 μονάδων από το υψηλό Μαίου 2008, ήτοι τις 13.000 μονάδες.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Key Private Bank, Nick Raich, «Οι χρηματιστηριακές αγορές στοιχηματίζουν ότι την επόμενη εβδομάδα δε θα υπάρξει ελληνική άτακτη χρεοκοπία.».

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα –ημέρα αργίας στη Wall- θα συνεδριάσουν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να αποφασίσουν για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Παράλληλα η επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του προέδρου της Fed Bernanke (ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται υπό έλεγχο) ενώ επιτρέπει και σε στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας να προτρέψουν εκ νέου τον πρόεδρό της Fed στην εφαρμογή ενός νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης.

Επιπλέον, ο πρόδρομος οικονομικός δείκτης, που έχει προγνωστική αξία, αυξήθηκε 0,4% τον Ιανουάριο, παρουσιάζοντας άνοδο επί 4ο συνεχόμενο μήνα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε και σήμερα έναντι του δολαρίου στα 1,318 συνέπεια της αισιοδοξίας που επικρατεί διεθνώς ότι τελικά τη Δευτέρα θα δοθεί στην Ελλάδα το δεύτερο πακέτο στήριξης από τους ευρωπαίους εταίρους.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,1% στα 103,40 δολ. ανά βαρέλι, σε υψηλό 9 μηνών ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,2% στα 1.725 δολ./oz.

Άνω του 2% ανήλθε και η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου με τους επενδυτές πλέον να αισιοδοξούν για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε άνοδο 6% στα 3,85 δολ. και το δικαίωμα της με κέρδη 0,8% στα 20,09 δολάρια.

Στη Wall o Dow ενισχύθηκε 0,35%, στις 12.949,87 μονάδες, ο S&P σημείωσε κέρδη 0,24% στις 1.361,23 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,27%, στις 2.951,78 μονάδες.

Κέρδη επί τρίτη διαδοχική συνεδρίαση απεκόμισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα 6,5 μηνών, με την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το ελληνικό πακέτο στήριξης και την αποφυγή χρεοκοπίας.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,34% στις 5.905 μονάδες, ο DAX με κέρδη 1,42% στις 6.848 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 1,37% υψηλότερα στις 3.440 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v