Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έδειξε... χαρακτήρα η Wall Street

Μικρή πτώση στη Wall Street, άνοδος στις αποδόσεις ομολόγων. Ρεκόρ στοιχημάτων κατά του ευρώ. Στο επίκεντρο οι υποβαθμίσεις χωρών της Ευρωζώνης από την S&P. Οριακή άνοδος για αργό. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Μικρή πτώση στις μετοχές στη Wall Street, άνοδος στις αποδόσεις ομολόγων. Ρεκόρ στοιχημάτων κατά του ευρώ. Στο επίκεντρο οι υποβαθμίσεις χωρών της Ευρωζώνης από την S&P. Οριακή άνοδος για το πετρέλαιο.

Εβδομαδιαία κέρδη 0,5% για τον Dow, 0,9% για τον S&P και 1,4% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Οι πληροφορίες επικείμενης υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης χωρών της Ευρωζώνης μεταξύ αυτών και Γαλλίας, Αυστρίας από την S&P πίεσε χαμηλότερα τους δείκτες της Wall.

Ειδικότερα, Γαλλία και Αυστρία αναμένεται να χάσουν σήμερα την άριστη «ΑΑΑ» βαθμολογία τους και αντίστοιχα Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία αναμένεται να υποβαθμιστούν περεταίρω ακόμα και κατά δύο βαθμίδες στο πίνακα αξιολόγησης του οίκου.

Προς το παρόν αμετάβλητες φαίνεται να αφήνει τις άριστες αξιολογήσεις της Γερμανίας, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου.

Αντίστοιχα η επικείμενη υποβάθμιση ευρωπαϊκών χωρών από την S&P βούλιαξε το ευρώ σε χαμηλό 16 μηνών έναντι του δολαρίου ακόμα και στο $1,266.

Σημειώνεται ότι οι τοποθετήσεις των επενδυτών σε θέσεις short (πωλητή) για το ευρώ έχουν πιάσει επίπεδα ρεκόρ με 155.195 συμβόλαια ενώ 17,4 δισ. δολ. έχουν τοποθετηθεί σε θέσει long (αγοραστή) έναντι 15,71 δισ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα και οι επιχειρηματικές ειδήσεις εντός των ΗΠΑ μόνο αισιόδοξες δεν χαρακτηρίζονται από τους αναλυτές μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου που ανακοίνωσε η J.P. Morgan οδήγησαν σε πτώση 2% τον εν λόγω τίτλο.

Επιπλέον, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε αισθητά κατά 10,4 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο ενώ θεωρείται πιθανό οι οικονομολόγοι να χαμηλώσουν τις εκτιμήσεις για το αμερικανικό ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο κατόπιν της εκτίναξης του ελλείμματος.

Αντίστοιχα, η άνοδος του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ σε υψηλό 8 μηνών, δεν κατάφερε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στη Wall εξαιτίας των δυσμενών ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε οριακά σήμερα κατά 0,15% στα 99,28 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,5% στα 1.639 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε άνοδο 0,6% στο 1,80 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 1,1%, στα 16,6 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 0,39%, στις 12.422,06 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,5%, στις 1.289,09 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,51%, στις 2.710,67 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, την Πέμπτη, η Ισπανία δανείστηκε από τις αγορές με μειωμένο επιτόκιο, ενώ σήμερα η Ιταλία πέτυχε τον στόχο άντλησης 4,75 δισ. ευρώ από δημοπρασία ομολόγων. Επιπλέον, το επιτόκιο για την πώληση των 3τών τίτλων μειώθηκε σημαντικά.

Ωστόσο τα ευρωπαϊκά κέρδη διολίσθησαν μετά την φήμη για επικείμενη υποβάθμιση από την S&P και οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά με το ιταλικό ομόλογο ωστόσο να παραμένει κάτω από το απαγορευτικό 7%.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με απώλειες 0,46% στις 5.637 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,58% στις 6.143 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,11% στις 3.196 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v