Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στο νήμα για Dow και S&P

Κέρδη για Dow και S&P με αφορμή τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία. Οριακή πτώση για Nasdaq. Επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. “Βουτιά” 30% για την Kodak.

Κέρδη για Dow και S&P με αφορμή τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία. Επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Κάτω από το 1,3 δολάρια το ευρώ. “Βουτιά” 30% για τη Kodak. Πτώση στις ευρωαγορές.

Τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ περιόρισαν τις αρχικά σημαντικές απώλειες των δεικτών στην Wall Street.

Συγκεκριμένα, η αισθητή αύξηση των εργοστασιακών παραγγελιών κατά 1,8% τον Νοέμβριο, τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών περίπου από το μέσο και μετά της συνεδρίασης.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Lazard Capital Markets, Art Hogan, “είμαστε ευτυχείς για τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ τα οποία δείχνουν σταθερή ανοδική πορεία από τον Σεπτέμβριο. Εντούτοις οι επενδυτές συνεχίζουν να προβληματίζονται για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.»

Και η σημερινή συνεδρίαση δικαιώνει τον αναλυτή της Lazard καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες των επενδυτών για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους μετά από φήμες ότι η νεοεκλεγείσα ισπανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει δάνειο από το ταμείο διασώσεων από Ε.Ε. και ΔΝΤ προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου της χώρας.

Στη συνεδρίαση της Wall, η μετοχή της Kodak σημείωσε "βουτιά" 30% καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση φέρεται έτοιμη να καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

Στην αγορά εμπορευμάτων η συμφωνία επί της αρχής για επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. γύρισε σε άνοδο την τιμή του αργού σε υψηλό 8 μηνών, στα 103,05 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,9% στα 1.615 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε εκ νέου κάτω από τα 1,3 δολάρια καθώς η μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ενίσχυσε τις φήμες για ενδεχόμενη περεταίρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΚΤ.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε πτώση 2,6%, στο 1,90 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 1,2%, στα 17,14 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 0,17%, στις 12.418,42 μονάδες, ο S&P σημείωσε κέρδη 0,02%, στις 1.277,29 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,01%, στις 2.648,36 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,55% χαμηλότερα στις 5.668 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,89% στις 6.112 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 1,59% στις 3.194 μονάδες.

Αισθητές ήταν οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, όπου κυριάρχησε το «κούρεμα» 43% το οποίο αναγκάστηκε να κάνει η Unicredit στην αύξηση κεφαλαίου των 7,5 δισ. ευρώ. Η μετοχή της ανεστάλη πάνω από μια φορά στο χρηματιστήριο του Μιλάνο και οι απώλειες ξεπέρασαν το 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v