Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθωτικές διαθέσεις σε Wall και ευρωαγορές

Πτωτική τάση μετά την χθεσινή ενθουσιώδη υποδοχή του νέου έτους, επικρατεί στην Wall Street. Απώλειες και στις ευρωαγορές, με Ισπανία και Ουγγαρία στο επίκεντρο των φόβων για την κρίση χρεών.

Διορθωτική εικόνα μετά την χθεσινή ενθουσιώδη υποδοχή του νέου έτους στην Wall Street, καταγράφουν οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,23% στις 12.369 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,43% στις 1.272 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει απώλειες 0,53% στις 2.635 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που επίσης κατέθεσαν δυναμικά ράλι τιμών στις πρώτες συνεδριάσεις του έτους, κινούνται χαμηλότερα καθώς το επίκεντρο επιστρέφει βασανιστικά στην κρίση χρεών της περιφέρειας.

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκονται σήμερα η Ισπανία, που φημολογείται ότι θα ζητήσει δάνειο για αναδιοργάνωση τραπεζών, καθώς και η Ουγγαρία, που ενέκρινε νόμο ο οποίος περιορίζει τις αρμοδιότητες της κεντρικής τράπεζες, διακυβεύοντας περαιτέρω τον δανεισμό της από τους διεθνείς πιστωτές.

Η κυβέρνηση του Mariano Rajoy στην Ισπανία μελετά το ενδεχόμενο να ζητήσει δάνεια από το ταμείο διασώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να χρηματοδοτήσει την αναδιοργάνωση της τραπεζικής βιομηχανίας της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας Expansion.

Στήριξη, στον αντίποδα προσφέρουν τα καλά αποτελέσματα των δημοπρασιών ομολόγων σε Βερολίνο και Λισσαβόνα.

Από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, αναμένονται τα στοιχεία για τις εργοστασιακές παραγγελίες Νοεμβρίου, καθώς και τα μεγέθη πωλήσεων αυτοκινήτων Δεκεμβρίου.

Στο πολιτικό μέτωπο, ο ευνοούμενος της Wall Street κ. Mitt Romney επικράτησε με ανεπαίσθητο προβάδισμα των αντιπάλων του στους πρώτους προκριματικούς για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές.

Μικτή εικόνα επικράτησε στα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ διορθωτική εικόνα μετά το ράλι της προηγούμενης συνεδρίασης χαρακτηρίζει τις συναλλαγές σε πολύτιμα μέταλλα καθώς και το πετρέλαιο.

Το ευρώ υποχωρεί 0,5% στα 1,2982 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v