Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομία και Fed έδωσαν ώθηση στη Wall

Άνοδος 180 μονάδων για τον Dow στην πρώτη συνεδρίαση του 2012 με αφορμή τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία μεταποίησης και τα θετικά συμπεράσματα της Fed. Άλμα 4,2% για το πετρέλαιο. Επέστρεψε στο 1,3 το ευρώ.

Άνοδος 180 μονάδων για τον Dow στην πρώτη συνεδρίαση του 2012 με αφορμή τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία μεταποίησης και τα θετικά συμπεράσματα της Fed. Άλμα 4,2% για το πετρέλαιο. Επέστρεψε πάνω από τα 1,3 το ευρώ.

Αναλυτικά, η άνοδος του δείκτη μεταποίησης PMI τον Δεκέμβριο σε υψηλό 6 μηνών καθώς και η αναρρίχηση των κατασκευαστικών δαπανών σε υψηλό 18 μηνών χάρης τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, εκτόξευσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της BTIG LLC, Dan Greenhaus, «Τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές έδειξαν ανοδικές τάσεις τον Δεκέμβριο και ευρύτερα η αμερικανική οικονομία δείχνει να κερδίζει το στοίχημα της ανάπτυξης

Επιπλέον στην δημοσιότητα δόθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε η σταδιακή βελτίωση στην αγορά εργασίας και η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών πάνω από τις προσδοκίες της Κεντρικής Τράπεζας.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Αμερικανών επενδυτών βρίσκεται και η έναρξη της προεκλογικής περιόδου ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, με τις προκριματικές εκλογές για τον υποψήφιο του κόμματος των Ρεπουμπλικανών στην πολιτεία της Αϊόβα.

Επιστρέφοντας στη συνεδρίαση της Wall, ο τραπεζικός κλάδος πρωταγωνίστησε στη σημερινή άνοδο με την μετοχή της Bank of America να κερδίζει 5,5%, της Citigroup 8,3% και της Wells Fargo 3,2%.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Boeing ενισχύθηκε 1,5% κατόπιν εξασφάλισης συμβολαίου 3,48 δισ. δολ. που διεκδικούσε και η Lockheed Martin.

Αντίστοιχα, η ConocoPhillips σημείωσε άνοδο 2% και η Chevron 4,2% ακολουθώντας την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2011, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 5,5%, ο S&P ολοκλήρωσε την χρονιά σχεδόν αμετάβλητος και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε 1,8%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ισχυρές πιέσει ασκήθηκαν σήμερα στο δολάριο καθώς το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο εβδομάδων σε σχέση με το ευρώ στα 1,302 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η ένταση στις σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ οδήγησε σε ισχυρή άνοδο 4,2% το πετρέλαιο στα 102,90 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 2,5% στα 1.606 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε πτώση 3,1%, στο 1,92 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 3,8%, στα 17,34 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 1,47%, στις 12.397,08 μονάδες, ο S&P σημείωσε κέρδη 1,55%, στις 1.277,07 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 1,67%, στις 2.648,72 μονάδες.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν μέχρι το μεσημέρι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά το ράλι τιμών της Wall Street οδήγησε σε ισχυρά κέρδη όλους τους ευρωπαϊκούς δείκτες το απόγευμα.

Ο δείκτης FTSE που επίσης δεν λειτούργησε χθες λόγω αργίας, έκλεισε σήμερα με άνοδο 2,29% στις 5.700 μονάδες, ο DAX με κέρδη 1,5% στις 6.167 μονάδες, ενώ ο CAC ενισχύθηκε ενισχύεται 0,72% στις 3.245 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v