Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θερμή υποδοχή της Wall στο νέο έτος

Με δυναμική άνοδο και τραπεζικό ράλι υποδέχεται το νέο έτος η Wall, αντιδρώντας σε σειρά ευνοϊκών στοιχείων για την οικονομία. Ράλι τιμών σε πολύτιμα μέταλλα και ενέργεια, κέρδη στις ευρωαγορές.

Με δυναμική άνοδο και τραπεζικό ράλι υποδέχεται το νέο έτος η Wall Street αντιδρώντας σε σειρά ευνοϊκών στατιστικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία και προκαλώντας ράλι τιμών σε πολύτιμα μέταλλα και ενέργεια.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1,81% στις 12.439 μονάδες, ο S&P κερδίζει 1, 79% στις 1.280 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει 1,85% άνοδο στις 2.653 μονάδες.

Η αναλογία κερδισμένων/χαμένων είναι πέντε προς μια στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώνεται στις 256 εκατ. μετοχές στις πρωινές ώρες.

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του 2012 στο αμερικανικό χρηματιστήριο, που δεν λειτούργησε χθες λόγω αργίας. Οσες ευρωπαϊκές αγορές ήταν χθες ανοιχτές, υποδέχτηκαν επίσης με εύρωστα κέρδη τη νέα χρονιά.

Στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης Dow έκλεισε το 2011 με άνοδο 5,5% ενώ ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor’s 500 τερμάτισε αμετάβλητος.

Οι traders επιστρέφουν σήμερα με θετικές διαθέσεις, στον απόηχο του ράλι τιμών σε πολλά ασιατικά χρηματιστήρια, κατόπιν της ανακοίνωσης βελτίωσης του δείκτη μεταποίησης στην Κίνα. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με άνοδο 2,4%.

Κέρδη αποκομίζουν οι τιμές των εμπορευμάτων, ενώ το δολάριο υποχωρεί εναντι των μεγάλων «ανταγωνιστών» του. Το συμβόλαιο του χρυσού κερδίζει 2,2% στα 1.600 δολ. ανά ουγκιά, ενώ το πετρέλαιο ενισχύεται 3,8% στα 102,54 δολ. ανά βαρέλι. Η τιμή του αργύρου εκτινάσσεται 6,3% στα 29,67 δολ.

Η άνοδος στην Wall Street επιταχύνθηκε μετά την ανακοίνωση βελτίωσης της ανάπτυξης του τομέα μεταποίησης τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης μεταποίησης ISM αυξήθηκε στο 53,9 έναντι 52,7 τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 6 μηνών.

Επιπλέον, η κατασκευαστική δαπάνη αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 1,5 έτους τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, καθώς αυξήθηκαν πειστικά οι επενδύσεις σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, επιβεβαιώνοντας τις ελπίδες για εύρωστη οικονομική ανάπτυξη στο δ΄ τρίμηνο.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Αμερικανών επενδυτών βρίσκεται η έναρξη της προεκλογικής περιόδου ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, με τις προκριματικές εκλογές για τον υποψήφιο του κόμματος των Ρεπουμπλικανών στην πολιτεία της Αϊόβα.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, ράλι τιμών καταγράφουν οι μετοχές των τραπεζών, που υπέστησαν «άγρια» πλήγματα στο περασμένο έτος. Ο τίτλος της Citigroup εκτινάσσεται 7% Bank of America κερδίζει 3,2% ενώ η JPMorgan ενισχύεται 1,9%.

Η Boeing ενισχύεται 1,5% κατόπιν εξασφάλισης συμβολαίου 3,48 δισ. δολ. που διεκδικούσε και η Lockheed Martin.

Η ConocoPhillips κερδίζει 1,5% και η Chevron 1,4% ακολουθώντας την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Η BP φημολογείται ότι ζήτησε από την αμερικανική Halliburton να πληρώσει όλο το κόστος για τον καθαρισμό από την καταστροφική πετρελαϊκή διαρροή του 2010 στον Κόλπο του Μεξικού.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν μέχρι το μεσημέρι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά το ράλι τιμών της Wall Street ενέπνευσε εύρωστα κέρδη για όλους τους ευρωπαϊκούς δείκτες το απόγευμα.

Ο δείκτης FTSE που επίσης δεν λειτούργησε χθες λογω αργίας, έκλεισε σήμερα με άνοδο 2,29% στις 5.700 μονάδες, ο DAX με κέρδη 1,5% στις 6.167 μονάδες, ενώ ο CAC ενισχύθηκε ενισχύεται 0,72% στις 3.245 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v