Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάπαυλα στην Wall Street

Σταθεροποιητική εικόνα επικρατεί στην Wall, όπου οι φόβοι για τις επιπτώσεις της κρίσης χρεών της ευρωζώνης σε Ισπανία και Ουγγαρία "μάχονται" με τα θετικά στατιστικά για την οικονομία των ΗΠΑ. Πτώση ευρωαγορών.

Σταθεροποιητικές διαθέσεις επικρατούν στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά την χθεσινή ενθουσιώδη υποδοχή του νέου έτους από την Wall Street.

Η κρίση χρεών στην ευρωζώνη επανέρχεται στο προσκήνιο της επενδυτικής ψυχολογίας και ασκεί πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους, αλλά οι συνέχιση των ευχάριστων εκπλήξεων από την αμερικανική οικονομία περιορίζει τις διορθωτικές τάσεις.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται πρακτικώς αμετάβλητος στις 12.395 μονάδες, ο S&P υποχωρεί ανεπαίσθητα 0,1% στις 1.276 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει πτώση 0,1% στις 2.646 μονάδες.

Πέντε μετοχές ενισχύονται για κάθε 9 που υποχωρούν στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώνεται στα περίπου 215 εκατομμύρια μετοχές στις πρωινές συναλλαγές.

Ανεξάρτητα από την διορθωτική χρηματιστηριακή εικόνα, οι ευχάριστες στατιστικές εκπλήξεις συνεχίστηκαν για την αμερικανική οικονομία. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες βελτιώθηκαν αισθητά εμφανίζοντας αύξηση 1,8% τον μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Στο πολιτικό μέτωπο, ο ευνοούμενος της Wall Street κ. Mitt Romney επικράτησε με ανεπαίσθητο προβάδισμα των αντιπάλων του στους πρώτους προκριματικούς για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι επιπτώσεις της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη επανήλθαν με το επίκεντρο κυρίως στην Ισπανία, που φημολογείται ότι θα ζητήσει δάνεια από το ταμείο διασώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να χρηματοδοτήσει την αναδιοργάνωση της τραπεζικής βιομηχανίας της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας Expansion.

Επιπλέον, έντονοι τριγμοί εμφανίζονται πλέον και για την βιωσιμότητα της οικονομίας της Ουγγαρίας, όπου εγκρίθηκε νόμος ο οποίος περιορίζει τις αρμοδιότητες της κεντρικής τράπεζες και συνακόλουθα διακυβεύει περαιτέρω τον δανεισμό της χώρας από τους διεθνείς πιστωτές.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,55% χαμηλότερα στις 5.668 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,89% στις 6.112 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 1,59% στις 3.194 μονάδες.

Αισθητές ήταν οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, όπου κυριάρχησε το «κούρεμα» 43% το οποίο αναγκάστηκε να κάνει η Unicredit στην αύξηση κεφαλαίου των 7,5 δισ. ευρώ. Η μετοχή της ανεστάλη πάνω από μια φορά στο χρηματιστήριο του Μιλάνο και οι απώλειες ξεπέρασαν το 10%.

Μικτή εικόνα επικράτησε στα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ διορθωτική εικόνα μετά το ράλι της προηγούμενης συνεδρίασης χαρακτηρίζει τις συναλλαγές σε πολύτιμα μέταλλα. Η τιμή στο συμβόλαιο του πετρελαίου υποχώρησε αρχικώς, αλλά ενισχύεται το απόγευμα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας επιβολής εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πετρέλαιο του Ιράν.

Το ευρώ υποχωρεί 0,5% στα 1,2982 δολάρια

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v