Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Ψάχνει 50 δισ. ευρώ για τις τράπεζες

Οι ανάγκες των ισπανικών τραπεζών υπολογίζονται στα 50 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας. Τι σχεδιάζει η ισπανική κυβέρνηση που αποκλείει λύση "bad bank".

Ισπανία: Ψάχνει 50 δισ. ευρώ για τις τράπεζες
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Luis de Guindos, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι ισπανικές τράπεζες θα χρειαστούν κοντά στα 50 δισ. ευρώ, μεταδίδουν οι F.T

Τα 50 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ της Ισπανίας και υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις των τραπεζών.

Ο κ. Guindos, τόνισε ότι είναι καθοριστικό για τις τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους χωρίς να επιβαρύνουν την Κεντρική Τράπεζα, υποδεικνύοντας ως λύση ένα νέο γύρο συγχωνεύσεων.

Πολλοί αναλυτές ανέμεναν ότι η συντηρητική κυβέρνηση του Mariano Rajoy θα προχωρούσε στη συγκρότηση μιας μεγάλης κρατική "bad bank" όπως της Nama στην Ιρλανδία.

Ωστόσο, μεγάλες ισπανικές τράπεζες όπως η Santander και η BBVA αντιτάχθηκαν στην ιδέα της "bad bank", προτείνοντας ως λύση τις συγχωνεύσεις.

Την στάση αυτή υιοθετεί τώρα η κυβέρνηση Rajoy. "Αν λάβουμε υπόψη διεθνής αξιολογήσεις όπως έγινε στην Ιταλία, τότε στην χειρότερη περίπτωση θα χρειαστούμε 50 δισ. ευρώ σε επιπρόσθετες προβλέψεις" σημείωσε ο κ. Guindos.

"Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούν να αντλήσουν αυτά τα κεφάλαια από τα κέρδη τους και δεν χρειάζεται να γίνει σε ένα χρόνο αλλά σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου" πρόσθεσε.

"Στην Ισπανία έχουμε πρόβλημα στην κτηματαγορά, αλλά είναι διαχειρίσιμο. Αυτά τα 50 δισ. ευρώ, είναι περίπου το 4% του ΑΕΠ της Ισπανίας. Εδώ δεν είμαστε Ιρλανδία. Τα μεγέθη είναι τελείως διαφορετικά" υπογράμμισε ο κ. Guindos. 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v