Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις δίχασαν τη Wall Street

Η διάψευση των φημών για αναβολή της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών γύρισε σε θετικό έδαφος τους δείκτες Dow και S&P. Πτώση για Nasdaq. Στήριξη και από τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Η διάψευση των φημών για αναβολή της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών γύρισε σε θετικό έδαφος τους δείκτες Dow και S&P. Στήριξη και από τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Άρδην άλλαξε το κλίμα στη Wall -ή τουλάχιστον περιόρισε τις αρχικές ισχυρές απώλειες των δεικτών- μετά τα δημοσιεύματα ότι έως την Τετάρτη θα έχει δοθεί οριστική «λύση» στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες της ευρωζώνης θα συζητήσουν σε βάθος τη συμφωνία στη σύνοδο της Κυριακής και θα την εγκρίνουν το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, σε νέα σύνοδο κορυφής, όπως ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση η Γερμανία και η Γαλλία.

Νωρίτερα, οι φήμες για ενδεχόμενη αναβολή της συνόδου προκάλεσαν αβεβαιότητα στις χρηματιστηριακές αγορές τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Wall Street.

Στο μέτωπο της οικονομίας, τα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία στην αγορά εργασίας και στον κλάδο της μεταποίησης δεν είχαν καταφέρει στην έναρξη της συνεδρίασης να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα στη Wall Street.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε κατά 5.000 την περασμένη εβδομάδα στις 403.000 αιτήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο δείκτης μεταποίησης Philly Fed ανέκαμψε τον Οκτώβριο στο 8,7 από -17,5 τον προηγούμενο μήνα.

Από πλευράς εταιρικών αποτελεσμάτων, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της eBay μετά τα κατώτερα των αναμενομένων αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, αλλά και των απογοητευτικών προβλέψεων για το έτος.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης θα ανακοινώσει αποτελέσματα γ΄ τριμήνου o τεχνολογικός κολοσσός της Microsoft.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 2,1% στα 1.612 δολ./oz και αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πτωτικά 1,2% στα 85,07 δολάρια ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε άνοδο 2,4%, στο 0,55 σεντς, ενώ το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 4,9%, στα 16,96 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 0,32%, στις 11.541,78 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,46%, στις 1.215,38 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,21%, στις 2.598,62 μονάδες.

Νωρίτερα, το απόγευμα της Πέμπτης, η γαλλογερμανική διαμάχη για τις απαραίτητες κινήσεις για να εκτονωθεί η κρίση χρεών άσκησε πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι απώλειες ήταν πιο περιορισμένες στους τεχνολογικούς κλάδους πολλών αγορών, μετά την ανακοίνωση βελτιωμένων κερδών από την Ericsson, την μεγαλύτερη επιχείρηση ασύρματου εξοπλισμού δικτύων.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με απώλειες 1,21% στις 5.385 μονάδες, ο DAX με πτώση 2,49% στις 5.766 μονάδες και ο CAC πτώση 2,32% στις 3.084 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v