Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξέσπασαν οι αγοραστές στη Wall Street

Τα απροσδόκητα καλά στοιχεία στην αγορά εργασίας εκτόξευσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall κόντρα στις ανησυχίες για διπλή ύφεση στις ΗΠΑ. Άνοδος 420 μονάδων για Dow. Ισχυρά κέρδη και στις ευρωαγορές.

Τα απροσδόκητα καλά στοιχεία στην αγορά εργασίας εκτόξευσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall κόντρα στις ανησυχίες για διπλή ύφεση στις ΗΠΑ.

Στη Wall ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 3,94% στις 11.142,78 μονάδες, ο S&P με άνοδο 4,63% στις 1.172,62 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υψηλότερα 4,69% στις 2.492,68 μονάδες.

Μία μόλις συνεδρίαση χρειάστηκε η Wall Street για να "σβήσει" τις διευρυμένες απώλειες έως 5% της προηγούμενης μέρας. Οι αγοραστές επέστρεψαν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κερδίζοντας με διαφορά το στοίχημα των 11.000 μονάδων για τον Dow.

Ωστόσο οι υπερβολές στις διακυμάνσεις των δεικτών, ιδιαίτερα της τελευταίας εβδομάδας καταδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο την αβεβαιότητα που επικρατεί στις χρηματιστηριακές αγορές αναφορικά με τον κίνδυνο διπλής ύφεσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Αναλυτικότερα, η ανέλπιστη μείωση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 400.000 καθησύχασε έστω πρόσκαιρα τις ανησυχίες των επενδυτών για την κρίση χρέους στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 7.000 την προηγούμενη εβδομάδα στις 395.000 αιτήσεις, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στις 409.000.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο αναλυτής της BTIG LLC, Dan Greenhaus, «Στην οικονομία όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά αλλά στην αγορά εργασίας όλα δείχνουν ότι τουλάχιστον τα πράγματα δεν πάνε χειρότερα

Επιπλέον την άνοδο στη Wall Street στήριξαν και οι καλύτερες των αναμενόμενων προβλέψεις εσόδων και κερδοφορίας Cisco System με την μετοχή να εκτινάσσεται 17% λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης.

Αντίστοιχα και η μετοχή της AOL ενισχύεται 12% μετά την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της επαναγοράς μετοχών της τάξεως των 250 εκατ. δολαρίων.

Ωστόσο τα ηνία της ισχυρής ανόδου στη Wall Street ανέλαβε από την έναρξη της συνεδρίασης ο τραπεζικός κλάδος με την μετοχή της Bank of America να κερδίζει 8%, της Citigroup 7,9% και της Wells Fargo 7,4%.

Παράλληλα, το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στη Wall εκφράστηκε και από τη δήλωση του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Warren Buffett ο οποίος αμετανόητος στην άποψή του ότι το τεράστιο έλλειμμα στις ΗΠΑ δεν αποτελεί ανυπέρβλητο πρόβλημα, υποστήριξε ότι «όσο τα χρηματιστήρια θα υποχωρούν τόσο θα συνεχίσει να αγοράζει τίτλους».

Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, η ισχυρή ζήτηση για μετοχικούς τίτλους σε ΗΠΑ και Ευρώπη περιόρισε το επενδυτικό ενδιαφέρον για χρυσό με την τιμή του να υποχωρεί 2,3% στα 1.743 δολ./oz ενώ η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 3,1% στα 85,53 δολ. ανά βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, η είδηση –προερχόμενη από τον Αντιπρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας- ότι εξετάζεται η σύνδεση του ελβετικού φράγκου με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα πίεσε χαμηλότερα το φράγκο 6% έναντι του ευρώ και κατά 5,5% έναντι του δολαρίου.

Επιπλέον στην αγορά ομολόγων, η πτώση στις τιμές των αμερικανικών χρεογράφων διευρύνθηκε μετά την απροσδόκητα χαμηλή ζήτηση στη δημοπρασία 30ετών ομολόγων που διενέργησε σήμερα το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα στη δημοπρασία των 30ετών ομολόγων της τάξεως των 16 δισ. δολαρίων, η απόδοση διαμορφώθηκε στα 3,75% σε χαμηλό Οκτωβρίου 2010.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε κέρδη 4,2% στο 1,09 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 2,3%, στα 21,15 δολάρια.

Στο πρότυπο των εντονότατων εναλλαγών προσήμων που επικρατεί στις συνεδριάσεις όλης της εβδομάδας, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν με εύρωστη αντίδραση στην χθεσινή πτώση, αλλά το μεσημέρι «γύρισαν» σε έντονες απώλειες, καθώς επέστρεψαν οι πωλητές κυρίως στις τράπεζες και ιδιαίτερα στα μεγάλα γαλλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το απόγευμα η εικόνα ανατράπηκε και πάλι και, ακολουθώντας την δυναμική αντίδραση του αμερικανικού χρηματιστηρίου, η ευρωπαϊκή θετική αντίδραση κλιμακώθηκε.

Τελικώς, ο δείκτης FTSE του Λονδίνου έκλεισε με άνοδο 3,11% στις 5.163 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη με κέρδη 3,28% στις 5.789 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι με άνοδο 2,89% στις 3.090 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v