Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη με ελληνικό "χρώμα" στη Wall Street

Πάνω από τις 12.000 μονάδες επέστρεψε ο Dow Jones, με την αμερικανική αγορά να "χαιρετίζει" τη συμφωνία Βερολίνου-Παρισιού για Ελλάδα. Κέρδη για τράπεζες. "Βουτιά" 2% για το πετρέλαιο.

Με στήριξη από τις τράπεζες χάρη στην ανακούφιση για την ελληνική κρίση μετά την γαλλο-γερμανική επίδειξη ενότητας, η αμερικανική αγορά έκλεισε σε υψηλότερα επίπεδα και γλίτωσε την έβδομη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 12.005 μονάδες, ο S&P 0,31% στις 1.272 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε υπό το βάρος της Research in Motion, κατά 0,28% στις 2.616 μονάδες.

Οι δείκτες της Wall Street ανέκαμψαν ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες ανέτρεψαν τις πρωινές απώλειες, όταν η γερμανίδα καγκελάριος κ. Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος κ. Nicolas Sarkozy δήλωσαν ότι δεσμεύονται να διαφυλάξουν την σταθερότητα της ευρωζώνης και να προωθήσουν ταχεία επίλυση της ελληνικής κρίσης.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,28% στις 5.715 μονάδες, ο DAX 0,76% στις 7.164 μονάδες, ενώ ο CAC 0,83% στις 3.824 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη αποκόμισαν οι τραπεζικοί τίτλοι επί δεύτερη συνεδρίαση, μετά τα καθησυχαστικά δημοσιεύματα σχετικά με τα ανοίγματα των αμερικανικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος.

Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος βούλιαξε 1,6% την Τετάρτη στην Wall Street, μετά από δημοσίευμα της Bank for International Settlements (BIS) αμερικανικές τράπεζες και χρηματιστηριακές είναι ανάδοχοι 32,7 δισ. δολ. σε πιστωτικές εγγυήσεις της Ελλάδας. Το μέγεθος αυτό «τρόμαξε» τους επενδυτές και προκάλεσε βουτιά 1,6% στις μετοχές των αμερικανικών τραπεζών την Τετάρτη.

Χθες, η Nomura κυκλοφόρησε έκθεση όπου περιγράφει ότι το άνοιγμα των αμερικανικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος πιθανόν είναι πολύ μικρότερο απ’όσο φοβούνται οι επενδυτές καθώς οι οίκοι έχουν σε μεγάλο βαθμό «καλύψει» με hedging το άμεσο άνοιγμά τους στα ελληνικά ομόλογα, καθώς και τον αντισυμβαλλόμενο πιστωτικό κίνδυνο. Η εκτίμηση αυτή ενέπνευσε ανάκαμψη χθες στον κλάδο.

Στο επιχειρηματικό πεδίο, ο τιτλος της Research in Motion υποχώρησε πάνω από 15% σε χαμηλό 5 ετών, καθως η εταιρία κατασκευής του BlackBerry ανακοίνωσε χαμηλότερα των αναμενόμενων κέρδη α΄τριμήνου και χαμήλωσε τουςο στόχους ετήσιων κερδών.

Λίγο πριν το κλείσιμο, το ΑDR της Εθνικής Τράπεζας εμφάνιζε κέρδη 9% στα 1,32 δολάρια ενώ το δικαίωμα της Coca Cola 3Ε ενισχυόταν 0,8% στα 25,09 δολάρια.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v