Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα δίχτυα του ελληνικού χρέους μπλέχτηκε η Wall

Τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας αλλά και τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ κράτησαν σε πτωτικό έδαφος τη Wall Street. Νέα πτώση πετρελαίου. Aπώλειες σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας αλλά και τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ κράτησαν σε πτωτικό έδαφος τη Wall Street για ακόμη μια συνεδρίαση. Aπώλειες σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Η είδηση ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες στο άτυπο Eurogroup δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα νέο πακέτο προς την Ελλάδα αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και την ευρωστία της ευρωζώνης, σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς.

"Το θέμα της Ελλάδας δεν είναι άλυτο αλλά απαιτεί περισσότερη φαντασία από τους ευρωπαίους ηγέτες", τονίζει χαρακτηριστικά κορυφαίος αναλυτής της JP Morgan.

Το αρνητικό κλίμα τροφοδότησαν και τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Ο πληθωρισμός το Μάιο ενισχύθηκε κατά 0,2%, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 0,1%, ενώ ο δείκτης μεταποίησης Empire (Ιουνίου) υποχώρησε στο -7,8, όταν οι οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο στο +10.

Επιπροσθέτως η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε αναιμική άνοδο της τάξεως του 0,1% το Μάιο.

Πτώση άνω του 2% σημείωσαν οι τίτλοι των Bank Of America, Alcoa, Exxon Mobil, ενώ καμία μετοχή του δείκτη Dow δεν κρατήθηκε σε θετικό έδαφος.

H τιμή του πετρελαίου υποχώρησε για ακόμη μια συνεδρίαση κατά 4,5%, διαμορφούμενη στα 94,94 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ ο χρυσός κατέγραψε μικρά κέρδη, στα 1.526 δολάρια ανά ουγκιά.

Λίγο πριν το κλείσιμο το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημείωνε πτώση 5,34%, στα 1,24 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της , κατέγραφε απώλειες 125%, στα 25,55 δολάρια.

Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 1,48%, στις 11.897 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1,76%, στις 2.631 μονάδες. Πτώση 1,74% για τον S&P, στις 1.265 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 1,04%, στις 5.742 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 1,49%, στς 3.806 μονάδες. Απώλειες 1,25% για τον DAX 30, που έκλεισε στις 7.115 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v