Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιαπωνία και Alcoa "κοκκίνισαν" τη Wall Street

Τα χειρότερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της Alcoa και οι ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, πίεσαν χαμηλότερα τη Wall. Νέα βουτιά 3,9% για το πετρέλαιο. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Τα χειρότερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της Alcoa και οι ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, πίεσαν χαμηλότερα τη Wall. Νέα βουτιά 3,9% για το πετρέλαιο.

Αναλυτικά οι κατώτερες των αναμενόμενων πωλήσεις που ανακοίνωσε το α΄τρίμηνο 2011 η Alcoa πίεσαν χαμηλότερα έως και 6% τη μετοχή και τον δείκτη Dow σε αρνητικό πρόσημο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν και στον ενεργειακό κλάδο ιδιαίτερα για τους τίτλους των Exxon Mobil και Chevron μετά τη νέα βουτιά της τιμής του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη κατά 3,9% στα 105,6 δολ. ανά βαρέλι.

Απώλειες και στις τράπεζες με αφορμή την υποβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας της Morgan Stanley από την Goldman Sachs.

Επιπλέον η αναβάθμιση του πυρηνικού συναγερμού στην Ιαπωνία αναθερμαίνει τις ανησυχίες επενδυτών και αναλυτών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Chase Investment Counsel, Brian Lazorishak, “Η αναβάθμιση του πυρηνικού κινδύνου στην Ιαπωνία ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που οδήγησε σε ρευστοποιήσεις τους επενδυτές στη Wall καθώς εντείνει τις ανησυχίες ενδεχόμενης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης."

Στον αντίποδα, επιστρέφοντας στο εταιρικό μέτωπο, κέρδη αποκομίζει η μετοχή της Cisco Systems, μετά την ανακοίνωση περικοπών θέσεων εργασίας και εξόδου από δευτερεύουσας σημασίας επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις, στα 188 δισ. δολάρια διαμορφώθηκε το έλλειμμα προϋπολογισμού των ΗΠΑ το Μάρτιο σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, οριακά κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύεται 0,5% στα 1,77 δολάρια και το δικαίωμα της κινείται ανοδικά 2,4% στα 28,29 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,95% στις 12.263,58 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,78% στις 1.314,16 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,96% στις 2.744,79 μονάδες.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με πτώση, με τον δείκτη Nikkei να καταγράφει απώλειες 1,7%.

Πτώση επικράτησε και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δεικτη FTSE να κλείνει 1,47% χαμηλότερα στις 5.964 μονάδες, τον DAX με απώλειες 1,42% στις 7.103 μονάδες, και τον CAC με πτώση 1,54% στις 3.977 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v