Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο στην Wall τα 112 δολ. του πετρελαίου

Ο καλπασμός των τιμών καυσίμων ανατρέπει την αρχική άνοδο στην Wall, που πάντως συμπληρώνει 3η εβδομάδα κερδών. Σε υψηλό 30 μηνών το πετρέλαιο, ρεκόρ χρυσού και αργύρου. Θετικό κλείσιμο ευρωαγορών.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου επαναφέρει στο επίκεντρο τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και ανατρέπει τις αρχικές ανοδικές διαθέσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο, που πάντως συμπληρώνει την τρίτη συνεχόμενη κερδοφόρο εβδομάδα.

Η «μάχη» στον Λευκό Οίκο για τις περικοπές στον προϋπολογισμό, που απειλεί να προκαλέσει «μπλακάουτ» στην αμερικανική κυβέρνηση, επιβαρύνει το κλίμα, ενώ το πετρέλαιο και τα πολύτιμα μέταλλα καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,09% στις 12.398 μονάδες, ο S&P 0,02% στις 1,333 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει απώλειες 0,1% στις 2.794 μονάδες.

Τα κέρδη επικεντρώνονται κυρίως στις μεταλλευτικές και ενεργειακές μετοχές, στον απόηχο της αναρρίχησης των τιμών πετρελαίου, χρυσού και αργύρου.

Το συμβόλαιο Ιουνίου του χρυσού άγγιξε το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1.468 δολ. Έκλεισε χθες στο ρεκόρ των 1.459 δολ. στη Νέα Υόρκη.

Το συμβόλαιο Μαΐου του αργύρου ενισχύεται 1,5% και ξεπερνά τα 40 δολ. ανά ουγκιά για πρώτη φορά στην ιστορία.

Η αναρρίχηση των πολυτίμων μετάλλων ακολούθησε την εκτίναξη του πετρελαίου, που πλησιάζει τα 112 δολ. στις αμερικανικές συναλλαγές στα υψηλότερα επίπεδα 30 μηνών.

Η Wall Street έκλεισε χθες με απώλειες, μετά την είδηση για νέο σεισμό στην Ιαπωνία, ούτε ένα μήνα μετά τον φονικό σεισμό και τσουνάμι της 11ης Μαρτίου

Ωστόσο καθώς οι επιπτώσεις του μετασεισμού ήταν σχετικά περιορισμένες, το ιαπωνικό χρηματιστήριο έκλεισε με εύρωστα κέρδη 1,9% και τα διεθνή χρηματιστήρια «ανάσαναν».

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,81% στις 6.056 μονάδες, ο DAX 0,53% στις 7.217 μονάδες, ενώ ο CAC 0,83% στις 4.062 μονάδες.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στην Wall Street η μετοχή της Expedia εκτινάσσεται 12% μετά τα ην ανακοίνωση διαμελισμού της ετιαρίας.

Η Seagate Technology κερδίζει 8,9% μετά την ανακοίνωση αποκατάστασης στις πληρωμές μερισμάτων.

Στον αντίποδα, με πτώση αντιδρά η μετοχή της Hercules Offshore στην ανακοίνωση διεξαγωγής έρευνας στην εταιρία από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται από την ερχόμενη εβδομάδα στις ανακοινώσεις επιχειρηματικών αποτελεσμάτων α΄τριμήνου από τις μεγάλες επιχειρήσεις ΗΠΑ και Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v