Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ και Ιαπωνία ανησύχησαν τη Wall

Ο νέος ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία και η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΚΤ πίεσαν χαμηλότερα τη Wall. Σε υψηλό 30 μηνών το πετρέλαιο στα 110 δολ. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Ο νέος ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία και η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πίεσαν χαμηλότερα τη Wall. Σε υψηλό 30 μηνών το πετρέλαιο στα 110 δολ. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, ο νέος ισχυρός σεισμός 7,4 της κλίμακας ρίχτερ που έπληξε σήμερα την Ιαπωνία ταρακούνησε το σύνολο των διεθνών χρηματαγορών καθώς επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για ενδεχόμενο πυρηνικό όλεθρο στην περιοχή καθώς ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί η ζημιά στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα .

Πέρα όμως από τον σεισμό στην Ιαπωνία, αρνητικό αντίκτυπο στην αμερικανική αγορά προκάλεσε και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης και συγκεκριμένα στο 1,25%, προκειμένου να τιθασευτούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη.

Αντίστοιχα, την απογοήτευση των αναλυτών προκάλεσαν για άλλη μια φορά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την στεγαστική αγορά. Συγκεκριμένα η πτώση κατά 6,5% στις τιμές των ακινήτων τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ (7η διαδοχική υποχώρηση) φανερώνει ότι η στεγαστική αγορά στις ΗΠΑ όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει άλλα ούτε καν να σταθεροποιηθεί.

Στον αντίποδα συνεχίζονται τα αισιόδοξα μηνύματα από την αγορά εργασίας καθώς ο αριθμός αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε κατά 10.000 στις 382.000 αιτήσεις.

Παράλληλα τα θετικά στοιχεία από τις λιανικές πωλήσεις τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για τον κλάδο με τις μετοχές των Stage Stores και Costco Wholesale να ενισχύονται αντίστοιχα 1% και 3% λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης.

Στην αγορά εμπορευμάτων, σε νέο ιστορικό υψηλό διαμορφώθηκε η τιμή του χρυσού στα 1.461 δολ./oz και αντίστοιχα το πετρέλαιο συνέχισε ακάθεκτο την ανοδική του πορεία πάνω από τα 110 δολ. ανά βαρέλι εξαιτίας των αιματηρών συγκρούσεων στη Λιβύη και στην ένταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής παρέμενε αμετάβλητο στα 1,82 δολάρια ενώ το δικαίωμα της κινείται ανοδικά 0,154% στα 28,17 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,14% στις 12.409,49 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,15% στις 1.333,51 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,13% στις 2.796,14 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πρώτες ώρες των συνεδριάσεων, ιδίως στην Ευρώπη, στήριξη πρόσφερε στους τραπεζικούς κλάδους η προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ.

Ωστόσο μετά την είδηση του ιαπωνικού σεισμού, έκλεισαν αρκετά χαμηλότερα και συγκεκριμένα ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,4% στις 6.017 μονάδες, ο DAX 0,5% στις 7.179 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 0,49% στις 4.028 μονάδες.

Ο δείκτης PSI 20 στην Πορτογαλία έκλεισε πάντως με κέρδη 1,2% και με ράλι τιμών για πολλές τραπεζικές μετοχές όπως η Banco Espirito Santo, η Banco BPI και η Banco Comercial Portugues.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v